Ранно детско развитие – от 4-ти до 7-ми месец

Докато четете какво би трябвало да постигне вашето бебе на определена възраст, имайте предвид, че това са само насоки. Всяко дете се развива индивидуално, със собствено темпо. Съществуват много неща, които се считат за нормални и вероятно не е нужно да ги взимате под внимание, освен ако не забележите специфичните фактори описани в следващите редове.

 

Продължава от: Ранно детско развитие – от 1-ви до 3-ти месец

 

Какво може да прави бебето ви между 4-ти и 7-ми месец?

 

Вашето бебе вече е напълно отворено към света: усмихва се, смее се, „води диалог” с вас и се движи непрестанно. Сграбчва и издърпва предметите и вече може да мести играчките от едната ръка в другата. бебе, развива, игра, играчки, месецДокато навърши 7 месеца най-вероятно ще може да се претъркулва по коремче и обратно по гръбче, ще сяда без вашата помощ и ще може да издържа собственото си тегло, като подскача когато го държите.

 

Бебчето вече е по-чувствително към тона на гласа ви и може да го вземе под внимание, когато му казвате „не”. Също така знае името си и се обръща към вас, когато го повикате.

 

Бебешката криеница е любимата му игра. Освен това се радва на намирането на частично скрити предмети. Вече вижда всички цветове и може да вижда по-далеч. Обожава да се оглежда в огледалото.

 

Каква е вашата роля?

 

Бебчето ви се развива благодарение на взаимоотношенията, които има с вас. Така че включете игри във всичко, което правите с него. Усмихвайте му се и го гушкайте постоянно. Отговаряйте му всеки път когато бърбори, за да стимулирате комуникационните му умения. Четете заедно всеки ден, казвайки имената на предметите, които виждате в книгите и около вас.

 

Вижте още: Бърборещо бебче: 5 начина да окуражим бебешкото проговаряне

 

Дайте много възможности на бебето си да затвърди новите си физически умения, като му помогнете да сяда и го поставяте по коремче и гръбче. Преди да започне да пълзи, може да се наложи да обезопасите дома си.

 

Осигурете разнообразие от играчки, подходящи за възрастта на бебето и предмети от бита (като дървени лъжици, картонени чинии) които може да разглежда. Започнете да изграждате режим за сън, хранене и време за игри.

 

бебе, развива, игра, играчки, месец

 

На 6 месечна възраст можете да започнете да захранвате бебето с твърда храна.

 

Вижте още: Първи стъпки към захранване на бебето с твърда храна

 

За какво трябва да следите?

 

Всяко дете се развива със собствена скорост, но говорете с лекаря си ако бебето:

изглежда твърде схванато или отпуснато

не може да държи главата си стабилно

не може да сяда самостоятелно

не реагира на звуци и усмивки

не е привързано към близките си

не се пресяга към предмети

 

Продължава на: Ранно детско развитие – от 8-ми до 12-ти месец

 

Снимки: Clare Bloomfield, imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар