Ранно детско развитие – от 13-ти до 24-ти месец

Докато четете какво би трябвало да постигне вашето бебе на определена възраст, имайте предвид, че това са само насоки. Всяко дете се развива индивидуално, със собствено темпо. Съществуват много неща, които се считат за нормални и вероятно не е нужно да ги взимате под внимание, освен ако не забележите специфичните фактори описани в следващите редове.

 

Продължава от: Ранно детско развитие – от 8-ми до 12-ти месец

 

Какво може да прави бебето ви между 13-ти-ми и 12-ти месец?

 

След като навърши 1 година, вашето бебче продължава да се развива и ще започне да прави първите си стъпки по-уверено. Това ще го подготви за самостоятелното ходене, изкачването на стълби, стоене на пръсти, ритане на топка и дори тичане, до момента в който навърши 2 годинки.

 

бебе, развива, имитира, месец

 

Също така се превръща в доста добър катерач, който покорява диваните и фотьойлите.

 

Езиковите му способности се подобряват, въпреки че разбира повече отколкото изразява. Докато навърши 18 месеца, бебето ви ще се научи да казва няколко единични думи, а когато навърши 24 месеца – ще използва думите в кратки фрази и изречения.

 

Вижте още: 5 неща, които не знаете за развитието на бебето – част 1

 

Бързо научава нови думи от книжките, които му четете и от разговорите, които чува всеки ден. Вече може да изпълнява две неща, които сте го помолили наведнъж, като: „Вземи книгата и ми я донеси.”

 

бебе, развива, имитира, месец

 

Мъничето ви се развива и вече започва да различава форми и цветове. Рисува драсканици с пастели, строи кула от четири или повече кубчета, хвърля топка и се забавлява, като пълни празни кофички или кутийки с предмети. Можете да забележите първите знаци, показващи дали ще пише с лява или с дясна ръка.

 

Бебчето ви иска да прави всичко само – да сваля и облича дрехите си, да се храни само с прибори и да си мие ръцете. Може дори да проявява интерес към това как да използва тоалетната.

 

Вижте още: Бърборещо бебче: 5 начина да окуражим бебешкото проговаряне

 

Забавлява се като ви имитира, като се прави, че говори по телефона, храни куклата и дори кара кола.

 

бебе, развива, имитира, месец

 

Тревожността от раздялата при бебето отслабва и когато навърши 24 месеца, то ще се чувства много по-комфортно, играейки с други деца и прекарвайки време с детегледачи. Междувременно то започва да става много самостоятелно и упорито.

 

Вижте още: Как бебетата виждат света?

 

Каква е вашата роля?

 

Насърчете вербалните умения на бебето, като описвате чувства, задавате въпроси, говорите за книгите, които четете заедно, искате мнението му и отговаряте на въпросите му. Вече можете да започнете да го учите на букви и цифри.

бебе, развива, имитира, месец

 

Внимавайте – не му се карайте ако използва думите неправилно, само му кажете как всъщност е правилно. Когато посочи нещо, което иска – накарайте го да го каже. Упражнявайте разпознаването на частите на тялото му и повтарянето на имената на познати предмети.

 

Вижте още: Как да стимулирате мозъка на новороденото?

 

Окуражавайте бебето си, когато играе с кукли или играчки във формата на храна. Поискайте от мъничето да ви помогне с прибирането на играчките, като ги категоризирате – дървени, плюшени, червени и т.н. играчки. Оставете го да се храни само с купичка и прибори.

 

бебе, развива, имитира, месецРазходките навън са мого важни за бебето. Водете го в парка, детската площадка, зоологическата градина – някъде където може да ходи тича и изследва заобикалящия го свят.

 

Продължавайте да насърчавате доброто поведение с награди и внимание. Определете прости и ясни граници, както и последствия от преминаването им. Бъдете спокойни и последователни. Предлагайте различни възможности на дребосъчето и му позволявайте да прави самостоятелен избор. Бъдете търпеливи и позитивни и запомнете – то тепърва започва да се учи как да изразява чувствата си.

 

За какво трябва да следите?

 

Всяко дете се развива със собствена скорост, но говорете с лекаря си ако бебето:

не може да ходи до 18 месечна възраст

не разбира употребата на предметите в ежедневието

казва по-малко от 6 думи до 18 месечна възраст и не може да казва изречения съставени от 2 думи до навършване на 24 месеца

не имитира думи и действия

не следва прости инструкции

губи умения, които е научило

 

Снимки: arztsamui, papaija2008, Stuart Miles, Daniel St.Pierre, FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар