Ранно детско развитие – от 1-ви до 3-ти месец

Докато четете какво би трябвало да постигне вашето бебе на определена възраст, имайте предвид, че това са само насоки. Всяко дете се развива индивидуално, със собствено темпо. Съществуват много неща, които се считат за нормални и вероятно не е нужно да ги взимате под внимание, освен ако не забележите специфичните фактори описани в следващите редове.

 

Продължава от: Ранно детско развитие – 1-ви месец

 

Какво може да прави бебето ви межу първия и третия месец?

 

През този период бебетата започват да се усмихват съзнателно. Бебето ви изключително много се наслаждава на съвместните ви игри, забавлявайки и двамата, докато имитира физиономиите, които правите. Започва да имитира и звуците, които издавате.

 

Вече не е необходимо да поддържате главата на бебето. Тъй като мускулите му са по-развити, Докато лежи по коремче, то може да повдигне главата и гръдният си кош, както и да прави мини лицеви опори, които са подготовката за обръщането. Може да отвори и затвори ръчички, разтръсква играчки (дрънкалки), удря силно по висящи предмети, да поставя ръчичките до устата и да натиска с крачета, когато го държите в стоящо положение.

 

Координацията между очите и ръцете на бебето също се подобрява с неговото развитие. Ще забележите, че следи предмети, които са му интересни и съзнателно фокусира погледа си на лица. Способно е да ви разпознае, дори да се намирате в другия край на стаята!

 

Вижте още: 5 неща, които не знаете за развитието на бебето – част 1

 

Каква е вашата роля от първия до третия месец?

 

Не се притеснявайте от разглезване на бебето ви – отговаряйки на всяка негова нужда му помагате да се чувства обичано и в безопастност.

 

Продължавайте да го поставяте по коремче, като част от дневния му режим. По този начин то може да усвоява и развива нови умения и да заздравява мускулите си. Поставяйте играчки или други безопасни предмети близко до него, към които може да се пресяга, държи и разглежда.

 

Обръщайте много внимание на бебето си. Говорете му през деня, описвайте какво правите и му показвайте познати предмети. Четете книги заедно, играйте си, гушкайте се. Освен това окуражавайте неговите усилия да се претърколи, сграбчва играчки и да „говори с вас”.

 

Вижте още: Как бебето вижда света?

За какво трябва да следите?

 

Всяко дете се развива със собствена скорост, но говорете с лекаря си ако 3 месечното ви бебе:

 

не може да държи главата си изправена

не може да сграбчва предмети

не може да фокусира движещи се обекти

не се усмихва

не реагира на силни звуци

игнорира нови лица

разстройва се от непознати хора и обстановка.

 

Продължава на: Ранно детско развитие – от 4-ти до 7-ми месец

Добави коментар