Ранното откриване на рака на гърдата е животоспасяващо

Автор: Проф. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Мобилен тел.: +359 886 398703

 

Знаете ли какво се случва на всеки две минути по света – една жена е диагностицирана с рак на гърдата. Всяка година през октомври отбелязваме Месеца за борба с рака на гърдата, като чрез информационни кампании се опитваме да напомним на жените, че открит навреме този вид рак е лечим.

 

Иновациите в изследванията, хирургичните възможности и клиничните изпитвания дават на жените много повече възможности. С ранното откриване на заболяването процентът на успешното лечение при жената се увеличава. Ето защо самоизследването на гърдите е важен начин за жените да си дадат много по-голям шанс за борба, особено по време на месеца за борба с рака на гърдата през октомври 2022 г.

 

Факти за рака на гърдата

 

Ракът на гърдата е най-честата причина за рак при жените. От 184 държави в света, изследванията показват, че това е най-често диагностицираната форма на рак при жените.

Грубо казано, около 23-37% от случаите на рак на гърдата са предотвратени.

Повечето случаи на рак на гърдата засягат жени на възраст над 50 години.

Ракът на гърдата се причинява от комбинация от гени, среда и начин на живот.

 

Защо месецът за борба с рака на гърдата е толкова важен?

 

Месецът за борба с рака на гърдата напомня на жените (и мъжете), че ежемесечните прегледи за рак на гърдата трябва да бъдат редовна част от грижата за себе си. Ако никога не сте извършвали самопреглед, помолете Вашия лекар или медицинска сестра да Ви насочат.

 

Потърсете промени в и около гърдите си, включително трапчинки, зачервяване, лющене или секреция от зърното. Разбира се, гърдите имат разнообразна структура, но промените в размера или в тъканта трябва да изпратят червен сигнал, за да си уговорите среща с вашия лекар.

 

Има няколко различни вида рак на гърдата. Възможностите за лечение зависят от различни фактори при пациента: етап и специфичен тип рак, възраст и цялостно здравословно състояние към момента на поставяне на диагнозата, както и личната и семейната история на пациента.

 

Диагнозата рак на гърдата винаги е страшна и твърде много жени предполагат, че това няма да им се случи. Факт е обаче, че на всеки две минути една жена е диагностицирана с рак на гърдата по света.

 

Така че, не бъдете невежи, по време на месеца за осведоменост за рака на гърдата 2022 г. отидете на медицински преглед, това може да ви спаси живота. Ранните признаци на рак на гърдата могат да бъдат бучка в гърдата, болезнена гърда или подмишница или секреция от зърното. Дори ако нито един от тези симптоми не се появи, трябва да посетите лекар, за да сте сигурни.

 

Лекарят най-вероятно ще извърши ръчен преглед и ще ви изпрати на мамография. Мамографският преглед е безболезнен и отнема само около десет минути. Ако някой от тези симптоми се появи, няма нужда да се паникьосвате – болката или бучката в гърдата не означават непременно, че имате рак, те могат да бъдат напълно безвредни доброкачествени образувания.

 

Болката може да е признак на киста или бучката да е доброкачествена. Все пак винаги е по-добре да сте сигурни. Ако мамографията покаже бучка, Вашият лекар ще назначи биопсия. Този тест ще покаже дали бучката е доброкачествена (безобидна) или злокачествена (ракова). Ако бучката е ракова, все още няма причина за паника.

 

Ранното откриване е животоспасяващо. Чрез проста операция бучката се отстранява, след което лекарят ще обсъди с вас допълнителните възможности. Ако никога не сте ходили на мамография, запазете час през месеца за осведоменост за рака на гърдата 2022 г. Можете да вземете приятел или член на семейството със себе си за подкрепа и след това ще сте спокойни.

Добави коментар