Рак по време на бременност – част 1

Автор: Проф. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Мобилен тел.: +359 886 398703

 

Ракът по време на бременност е необикновено, рядко случващо се заболяване в приблизително 1 на 1000 бременности. Заради това лекарите и жените често биват несигурни в това, как да се справят с рака по време на бременност. Колкото повече жени решат, заедно със своите лекари, да започнат или да продължат лечението докато са бременни, толкова повече информация ще бъде събрана за начина им на живот с рака по време на бременността и тя ще бъде по-достъпна отколкото преди.

 

Най-важното: Бременната жена с рак е способна да даде живот на напълно здраво бебе, защото ракът рядко засяга плода директно. Някои видове рак обаче могат да се разпространят до плацентата, но най-често ракът не достига до бебето. Бременността с рак е екстремно усложнена за майката и лекарския екип. Важно е да имате лекар, който има опита и необходимите познания в лечението на бременна жена с рак.

 

Четете още: Признаци на проблемната бременност

Диагноза

Бременността често забавя диагнозата рак, защото някои симптоми, като коремното подуване, главоболието, ректалното кървене са често срещани по време на бременността и не са изненадващи. От друга страна бременността понякога може да открие рак, който не е бил забелязан преди това. Например ПАП тест, направен като част от стандартната пренатална грижа може да открие рак на матката. По същият начин, ултразвук направен по време на бременността може да открие овариалния рак, който може да е бил не диагностициран до тогава.

 

Раковите заболявания, които са склонни да се появят по време на бременност, са по-чести при младите хора, като рак на шийката на матката, рак на гърдата, рак на щитовидната жлеза, лимфом на Ходжкин, меланома, гестационен трофобластен тумор (рядък вид рак, който засяга репродуктивната система на жената).

 

Най-често срещаното раково заболяване при бременните жени е ракът на гърдата, който засяга приблизително една от 3000 бременности. Бременността е свързана с уголемяване на гърдите, това може да затрудни откриването на малки тумори там. Друга причина за трудното откриване на рака на гърдите е, че повечето жени не си правят мамография по време на бременността. Изследователите са изчислили, че бременни жени с рак на гърдата често се диагностицират 2 до 6 месеца по-късно от небременните.

 

Четете още: Когато докторът каже: Рак – част 1

 

Ако има съмнение за рак по време на бременността, жените може би ще се притесняват за диагностицирането на заболяването и от облъчването с рентгенови лъчи. Трябва да се знае, че нивото на радиация в диагностичния рентген е твърде ниско, за да навреди на плода.

 

Сканирането с компютърен томограф е подобно на това с рентгеновите лъчи, защото използва йонизиращо лъчение. Компютърната томография, е много по-точна от рентгеновите лъчи при очертаване на вътрешните органи и структури, и може да бъде много полезна за откриване на рак и това дали той се е разпространил. Компютърната томография на главата или гърдите обикновено се счита за безопасна по време на бременност, тъй като плода не се излага на радиация.

 

Когато е възможно, жените могат да използват оловен щит, който обхваща областта на корема за допълнителна защита по време на облъчването и компютърната томография. Компютърна томография на корема или на таза трябва да се извършва само, ако това е абсолютно необходимо и след дискусия с медицинския екип. Други диагностични тестове, като например ядрено магнитен резонанс, ултразвук, биопсия, се считат за безопасни по време на бременност, тъй като те не използват йонизиращо лъчение.

 

Продължава на: Рак по време на бременност – част 2

Добави коментар