Рак на шийката на матката

Какво представлява ракът на шийката на матката?

 

Ракът е заболяване, при което определени клетки на организма не функционират правилно. Те растат и се делят прекалено бързо, оформяйки образувание наречено тумор.

 

Ракът на шийката на матката, носи името на мястото където възниква. Матката е кух, крушообразен орган, където по време на бременността се развива плода. Шийката на матката представлява участък, който я свързва с влагалището – родовия канал, който води извън тялото.

 

Около 90% от рака на цервикса (шийката на матката) възниква от покриващите го плоски „сквамозни“ клетки. Останалите 10% се развива от жлезистите, секретиращи слуз клетки на канала, който води в самата матка.

 

Ракът на цервикса не се образува изведнъж. Първо определени клетки се трансформират от „нормални“ в пред – ракови и чак след това в ракови. Обикновено за този процес са необходими няколко години, макар че може да се развие и по-бързо.

 

Тези промени се описват с термини като „преканцероза“ и „дисплазия“ и не означават рак. При някои жени те могат да преминат без лечение, но по-често се налага определена терапия, с оглед предпазване от развитие на истински рак.

 

Четете още: Ролята на онкогинеколога

 

Кои са основните видове рак на цервикса?

 

Има два основни вида рак на цервикса:

 

  • плоскоклетъчен карцином – в около 90% от случаите
  • аденокарцином – в около 10% от случаите.

 

 

В случаите, когато ракът има характеристиките и на двата подтипа, той се означава като смесен карцином.

 

Като инвазивен рак се определя карциномът, който засяга по-дълбоките слоеве на матката и може да се разпространи и в други части на тялото. Този процес се нарича метастазиране.

 

Цервикалния рак невинаги метастазира, но в случаите когато това стане, той се разпространява най-често в:

 

• белите дробове

• черния дроб

• пикочния мехур

• влагалището и/или ректума (правото черво).

 

Кое го причинява?

 

Ракът на шийката на матката със сигурност е свързан с процеса на сексуално общуване и с определени агенти, предавани по полов път. Днес се смята, че това са инфекциозни микроорганизми, повечето от които са от рода на Човешкия Папилома Вирус (ЧПВ – HPV).

 

Четете още: Предракови заболявания на маточната шийка

 

Кои са рисковите фактори?

 

Ето някои от основните рискови фактори, свързани с това заболяване:

 

• Инфекция с човешкия папилома вирус (ЧПВ). Този вирус причинява подобни на брадавици образувания върху лигавицата на половите орани. Според някои автори, тютюнопушенето значително увеличава риска от развитие на цервикален рак, при жени инфектирани с ЧПВ.

• Рано започнал на полов живот.

• Множество и различни партньори ( т.нар. промискуитет).

• Приемане на диетилстибестрол.

• Отслабена имунна система – например при HIV положителни хора или такива с трансплантирани органи.

• Инфекции с други предавани по полов път микроорганизми като хламидии, генитален херпес и т.н.

• Съществуват известни данни за влиянеито на оралните контрацептиви като рисков фактор.

 

Кои са симптомите на рака на шийката на матката?

 

За съжаление, симптомите при рак на шийката на матката са неспецифични. Най-често оплакванията се появяват когато заболяването е в напреднал стадий. Затова профилактичните прегледи са от огромно значение.

 

Най-честите неспецифични оплаквания при рак на цервикса са:

 

• болка в малкия таз (в долната част на корема)

• болка при полов акт

• обилна и продължителна менструация (метрорагия)

• кървотечение между менструалните цикли.

 

В напреднали стадии се наблюдава:

 

• обща отпадналост

• загуба на тегло

• оплаквания от други органи в резултат на метастазиране на процеса (разсейки).

 

Четете още: Живот без матка

 

Как се диагностицира рак на цервикса?

 

Както е при всички видове рак и тук ранното откриване и диагноза са ключови за успешната терапия и излекуване. Много по-вероятно за успех е лечението на предраковите състояния, които засягат само повърхностните слоеве на цервикса, от колкото терапията на инвазивния и вече метастазирал в други органи рак.

 

Една удобна за ранна диагностика методика е ПАП цитонамазката.

 

При всяко едно съмнение за развитие на предраков или раков процес в цервикса, лекарят е длъжен да проведе повече диагностични процедури. Това може да са:

 

  • Колпоскопия – при този тест, шийката се оглежда посредством подобен на бинокъл уред, наречен „колпоскоп“. Процедурата не е болезнена и може да се извършва дори по време на бременност.

 

Ако се установят изменения, те могат да се третират по различни начини. Някои включват премахването им с топлина или обратното, замразяването им с течен азот. Други техники са свързани с използването на лазерен лъч за унищожаване на изменената тъкан. Всички тези методи са много успешни и почти винаги премахват напълно преканцерозните лезии, като предпазват от развитие на истински рак.

 

  • Биопсия – биопсията представлява вземане на проба от дадена тъкан и изследването и под микроскоп за наличие на ракови изменения. Това е единствения сигурен начин да се потвърди или отхвърли диагнозата рак. Има различни видове биопсия. Понякога самата процедура освен диагностична е и лечебна, тъй като чрез нея могат да се премахнат напълно някои преканцерози или дори ранен рак.

 

По-прецизни методи за установяване разпространението на рака на цервикса могат да включват рентгенография, КАТ, ЯМР, цистоскопия и проктоскопия.

 

Какво е ПАП цитонамазка (натривка)?

 

Най-големия успех, по отношение на ранната диагностика на цервикалния рак се свързва с провеждането на т.нар Папаниколау тест (ПАП тест или ПАП цитонамазка).

 

Носещ името на учения, който го разработва, ПАП тестът е бърз, безболезнен и евтин метод за откриване на преканцерозни и ракови изменения в шийката на матката.

 

Четете още: Профилактика на предраковите изменения на маточната шийка

 

Тестът е свързан със събирането на клетки от повърхността на цервикса. Посредством тампон и шпатула се изготвя специално оцветена натривка върху стъкло, което след това се изследва под микроскоп за наличие на изменени клетки. Промените се описват по специална скала, най-общо свързани с висок или нисък риск от рак.

 

Всяко едно отклонение при ПАП теста (цитонамазката) изисква провеждането на по-задълбочени изследвания и оценка. Посредством тази методика могат да се диагностицират 95% от преканцерозните и ракови изменения.

 

Как се лекуват преканцирозите на маточната шийка?

 

Лечението на преканцерозните състояния на цервикса зависи от редица фактори – какъв тип точно е лезията, дали жената иска да запази детеродните си функции, възрастта и общото здравословно състояние на пациентката.

 

Преканцерозите се лекуват чрез:

 

• Конизация – представлява хирургично отстраняване на измененията, чрез изрязване на подобен на конус участък от шийката на матката.

• Лазерна хирургия – набелязаните участъци се обработват посредством високо енергиен лазерен лъч и раковите клетки се унищожават.

• Бримкова Електрохирургична Ексцизия (LEEP) – областите с изменения се изрязват посредством използване на високочестотен електрически ток.

• Криохирургия (замразяване) – лезиите се обработват чрез използване на много ниски температури, което разрушава раковите клетки.

 

Лечение на истинския рак на цервикса

 

Истинският рак на цервикса се лекува най-често посредством хирургични методи или радиотерапия. Понякога в съображение могат да влязат химио- и биотерапията. Обемът на хирургичната интервенция зависи изключително от това дали рака се е разпространил или не. В ранен стадий, техниките не се различават особено от тези, описани по-горе, за лечение на предраковите състояния.

 

Хирургът отстранява туморното образувание, както и част от околната здрава тъкан. Ако ракът е навлязъл по-дълбоко и в другите тъкани, то тогава може да бъде премахната цялата матка, заедно с яйчниците. В случай на напреднал процес се извършва тотална или радикална хистеректомия – операции с много голям обем, при които се прави и отстраняване на околните лимфни възли.

 

Четете още: Какво представлява ракът на маточната шийка?

 

Допълнителните методи са:

 

• Радиотерапия (лъчелечение) – използват се високо енергийни рентгенови лъчи от външен или вътрешен източник, които унищожават и намаляват броя на раковите клетки.

• Химиотерапия – метод, който се използва когато ракът се е разпространил и в други части на тялото. Посредством прилагане на различни медикаменти вливани директно в кръвообращението, се цели унищожаване на метастазиращите клетки и намаляване техния брой.

• Биотерапията използва имуностимулатори като интерферон, за усилване имунната система и ограничаване на раковия процес.

 

Можем ли да предотвратим развитието на ракът на цервикса?

 

Има два достатъчно сигурни начина за превенция на цервикалния рак:

 

• Предпазване от инфекция с човешки папилома вирус

• Редовно изготвяне на ПАП цитонамазки за ранно откриване на предраковите и ракови състояния.

 

 

С оглед намаляване риска, жените трябва да провеждат безопасно полово общуване, да избягват „промискуитетни“ партньори и винаги да ползват кондоми. Важен момент е и спирането на цигарите.

 

Извършването на ПАП тест се препоръчва да става всяка година при:

 

• жени над 35г.

• сексуално активни жени и при жени прекарали инфекция с ЧПВ

• жени ползващи орални контрацептиви

• провеждали лечение за рак на цервикса

• с анамнеза за ДЕС.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар