Рак на простатата

Простатната жлеза се намира под пикочният мехур на мъжа, тя произвежда течност за спермата. Ракът на простата е често срещан сред по-възрастните мъже. Среща се рядко при мъже под 40 години. Рисковите фактори за развитие на рак на простатата включват – възраст над 65г., фамилна анамнеза, генетични промени.

 

Симптоми:

  • Проблеми при уриниране, болка, затруднено пускане и спиране на урината.
  • Болка ниско в гърба.
  • Болка при еякулация.

 

Четете още: Когато докторът каже: Рак – част 1

 

Вашият лекар ще диагностицира рака на простата, чрез преглед на простата през стената на ректума или може да ви се направи кръвен тест за специфичен простатен антиген. Други тестове, които могат да се направят са ултразвук, рентген, биопсия.

 

простата, рак

 

Четете още: 90% от рака на белия дроб може да бъде предотвратен

 

Лечението често зависи от стадия на рака. За да се определи в какъв стадий е рака се наблюдава колко бързо се развива и колко различен е от околната тъкан. Мъжете с рак на простатата имат доста възможности за лечение. Трябва да се има предвид, че лечението за даден човек, може да не е толкова ефективно за друг. Вариантите включват наблюдение и изчакване, хирургическа намеса, лъчева терапия, хормонална терапия и химиотерапия. За по-добри резултати може да се използва и комбинация от тези процедури. 

 

Снимки: stockimages, photostock  FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар