Рак на маточната шийка – интервю с д-р Атанасова – част 1

Интервю с д-р Ваня Атанасова, акушер-гинеколог в болница за женско здраве „Надежда“.

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Д-р Атанасова, какво представлява ракът на маточната шийка?

 

Д-р Атанасова: Ракът на маточната шийка не е наследствено, а злокачествено заболяване. За съжаление в нашата страна, както и в световен мащаб, това заболяване е второто по значимост и причина за смърт сред жените след рака на млечната жлеза.

 

По последни данни за България, при население от 3,2 милиона жени на възраст от 15 и повече години всяка година се диагностицират 1 254 жени с карцином на шийката на матката, като 437 от тях умират от това заболяване. През последните години броят на заболелите трайно нараства, а най-засегнати са жените между 30 и 45-годишна възраст.

 

МТА: Каква е причината за развитието на това заболяване?

 

Д-р Атанасова: Това заболяване се причинява от някои типове човешки папилома вирус (HPV), който се предава по полов път или при контакт кожа–кожа в гениталната област. Приблизително 70% от случаите на рак на маточната шийка се причиняват от тип 6, 11, 16 и 18 на HPV и в този смисъл те са най-опасните. Останалите високорискови онкогенни типове са: 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66.

 

Чрез сексуален контакт обикновено се предават по няколко вида, но повечето от тях са нискорискови и не причиняват рак на маточната шийка. В повечето случаи имунната система елиминира вируса и се справя с инфекцията. При някои жени обаче инфекцията хронифицира и се проявява болестотворният ефект на вируса.

 

Началният етап на заболяването се развива без симптоми, като този период се нарича предраков или дисплазия. Той е характерен с това, че клетките на маточната шийка се променят и от типични те се превръщат в атипични туморни клетки с белези на много бърз и неконтролиран растеж.

 

Четете още: Симптоми на рак на матката

 

МТА: Какви са рисковите фактори, които могат до доведат до това заболяване?

 

Д-р Атанасова: Както споменахме, човешкият папилома вирус е основната причина за появата на заболяването. Заразяването е предимно по полов път. Презервативът не предпазва напълно от заразяване с човешкия папиломен вирус, тъй като вирусът не се намира само в мъжката уретра или във влагалищната лигавица, а и по кожата около гениталиите на двата пола.

 

Всяка сексуално активна жена е изложена на риск. Всеки следващ партньор повишава риска от заразяване с НРV с 15%, т.е. при двама партньори той е 30%, при 7 и повече партньори – 100%.Следователно честата смяна на половите партньори и ранното започване на сексуалния живот се явяват рискови фактори.

 

Доказано е, че употребата на хормонална контрацепция при жените също е рисков фактор за развитие на рак на маточната шийка поради факта, че улеснява действието на онкогенните фактори. Освен това, когато жената използва противозачатъчни и не се страхува от забременяване, тя има склонност към по-чести полови контакти, което от своя страна увеличава риска от заразяване с човешки папилома вирус.

 

Тютюнопушенето също се счита за рисков фактор, тъй като отслабва противотуморния имунитет и може да стане предпоставка за развитието на заболяването.

 

МТА: Има ли симптоми, за които жените могат да следят, за да се предпазят от това заболяване?

 

Д-р Атанасова: Лошото е, че първите симптоми на това заболяване се проявяват много късно, т.е. „ първите” симптоми са късни симптоми. Те включват кървене по време на полов контакт, влагалищен секрет с примеси на кръв, неправилно кървене (кървене извън менструалното) и наличие на болка и тежест в малкия таз.

 

Четете още: Симптоми на вагиналния рак

 

Поради тази причина, профилактиката е от изключително голямо значение в борбата с рака на маточната шийка. Ние се стремим да открием заболяването в най-началните му фази, т.е. в предракова фаза или началната фаза на рак, когато заболяването е напълно лечимо.

 

В тази връзка трябва да споменем, че всяка жена, която е започнала да води полов живот, задължително подлежи на цитологичен контрол веднъж в годината. Това се прави именно с цел профилактика, ранно откриване, диагностициране и съответно – излекуване на заболяването.

 

Снимкa: МБАЛ „Надежда“

 

Продължава на: Рак на маточната шийка – интервю с д-р Атанасова – част 2 

Добави коментар