Рак на маточната шийка – интервю с д-р Атанасова – част 2

Продължава от: Рак на маточната шийка – интервю с д-р Атанасова – част 1

 

МТА: По какъв начин вашата болница извършва този цитологичен контрол?

 

Д-р Атанасова: До сега стандартните методи, с които разполагахме, бяха цитонамазката и колпоскопията. Хубавата новина е, че болница „Надежда“ разполага и със съвременен апарат – „Лувива“, който има възможност да диагностицира предрака и рака на маточната шийка в много ранни фази. Доказано е, че чрез този апарат промени на ниво клетка могат да се установят 2 години преди цитонамазката и колпоскопията да могат да индикират това.

 

МТА: Какво представлява апаратът „Лувива“ и как виждате неговата роля в превенцията на рака на маточната шийка?

 

Д-р Атанасова: Методът е неинвазивен. Използването му е безболезнено за пациентката и тя получава информация за състоянието си на момента в амбулаторни условия. В основата на изследването стои сканиране на маточната шийка, което трае 1 минута. Апаратът използва 2 метода от физиката – отражение и флуоресценция. Чрез отражението апаратът може да открие структурни промени в клетките като промени в дебелината на епитела или промяна в размера на клетъчните ядра, както и увеличение на кръвния поток към засегнатите тъкани.

 

Вторият метод – флуоресценцията – има за цел да открие наличието на определени химични маркери в клетката, които също могат да покажат наличието на промени, свързани с канцерогенезата. Такива са триптофанът, флавините и колагенът в клетката.

 

Четете още: 6 начина да се предпазите от рак на маточната шийка

 

МТА: Кои жени биха могли да се възползват от изследването с апарата „Лувива“?

 

Д-р Атанасова: Всички жени на възраст от 16 или повече години, които водят полов живот, биха могли да се подложат на този метод на изследване. Като индикации за прилагане на методиката можем да посочим отклонение в данните на цитонамазката, позитивния тест за наличието на високорисков щам на човешкия папилома вирус, както и пациенти, които са с доказани предракови изменения.

 

Идеята на този апарат е, че ако до сега 80% от жените са били подлагани на допълнителни изследвания поради атипичен резултат от цитонамазката и в последствие се оказва, че нямат проблем, сега с прилагането на този апарат процентът се свежда до 40%. Това означава, че на голям процент от жените се спестяват неинвазивните и инвазивните методи за диагностициране, защото се установява, че нямат нужда от тях.

 

Т.е. използването на апарата се явява филтър, чрез който се отсяват жените, които нямат никакви проблеми, от тези, които имат. „Лувива“ има възможност да улови и да диагностицира промени от 2-ра и 3-та степен предрак до инвазивен карцином на маточната шийка.

 

МТА: Болница „Надежда“ е първата болница, която разполага с този апарат в България. Колко страни по света го притежават?

 

Д-р Атанасова: Да, МБАЛ „Надежда“ е първата болница в България, която притежава този апарат. България се явява 21-вата държава в световен мащаб, която разполага с този апарат, след държави като САЩ и Канада.

 

Четете още: Превенция на рака на яйчниците: Какво работи?

 

МТА: От кога работите с него?

 

Д-р Атанасова: Работим с него от месец септември 2015 г. Хубавото е, както казах , че с този апарат имаме възможност да уловим промени на ниво клетка 2 години преди всъщност ние, гинеколозите, да можем да ги установим. С този апарат могат да се диагностицират не измененията, които виждаме ,а тези, които не можем да видим.

 

Снимка: МБАЛ „Надежда“

Добави коментар