Рак на кожата и меланома

Има два вида рак на кожата:

• Меланома – рядък и опасен вид рак, който започва от кожата и може да се разпространи към други органи в тялото.

• Немеланомен рак на кожата – той се отнася до група кожни ракови заболявания, които засягат горните слоеве на кожата.

Най-честият признак на меланома е появата на нова бенка или промяна на вече съществуваща такава. Това може да се случи навсякъде по тялото, но най-често на гърба, краката, ръцете и лицето.

В повечето случаи, меланомите имат неправилна форма и имат повече от един цвят. Те могат да бъдат по-големи от нормалните бенки и също така могат да кървят или сърбят.

Немеланомните видове рак на кожата обикновено са кръстени на типа на клетките на кожната, върху които се образуват. Двата най-често срещани видове немеланомен рак са:

• базално-клетъчен карцином

• плоскоклетъчен карцином

меланома, рак на кожата, слънце, бенки

Ранното откриване на раковите заболявания подобрява шансовете за оцеляване. Затова посетете вашия лекар, ако забележите промяна във вашите бенки. Ако той има съмнения, ще ви насочи към специалист по кожни заболявания (дерматолог).

Току що диагностицирани

В повечето случаи, подозрителните бенки ще бъдат хирургически отстранени и ще се изпратят в лаборатория, за да се види дали са ракови.

Четете още: Слънцето – полезно или коварно за кожата

Шансът за оцеляването след диагностициране на меланома на кожата е много по-висок в сравнение с други видове рак.

Ако меланомът се диагностицира и лекува в ранен стадий, основното лечение ще е операция, въпреки че това е строго индивидуално.

меланома, бенки, здраве, слънце, кожа, рак

Ако се подозира немеланомен рак на кожата, вашият лекар ще бъде в състояние да потвърди диагнозата чрез извършване на физически преглед. Въпреки това, ще трябва да се направи и биопсия.

Перспективата за немеланомен рак обикновено е много добра. За разлика от други видове рак. Рискът той да се разпространи към други части на тялото чрез метастази е много малък.

Четете още: Слънцезащитни средства за деца

Понякога, ракът на кожата може да бъде диагностициран и третиран в същото време. С други думи, ракът може да бъде премахнат чрез операция и изпратен за биопсия. Възможно е да не бъде необходимо допълнително лечение, защото е малко вероятно той да се разпространи.

Да живееш с рак на кожата

Водеща причина за всички видове рак на кожата – независимо дали меланома или немеланомен, е излагането на слънце.

рак, меланома, бенки, риск, здраве, слънце

Рискът ракът да се върне е по-висок, ако при предишното заболяване е бил разпространен на по-голяма площ от кожата ви и по-агресивен. Можете да намалите рисковете, като избягвате прекомерното излагане на слънце, използвате слънцезащитен крем и се обличате разумно. Избягвайте солариумите и редовно проверявайте кожата си за признаци на меланома.

Добави коментар