Рак на гърдата при мъжете

Въпреки че мъжете нямат бюст като женския, те все пак имат малко количество гръдна тъкан. Гърдите на възрастен мъж са подобни на тези на момиче преди пубертета. При момичетата тази тъкан с годините расте и се развива, докато при момчетата – не.

 

Тъй като обаче тя все пак е гръдна тъкан, мъжете също биха могли да се разболеят от рак на гърдата. Мъжете могат да страдат от същите типове рак на гърдата, от които и жените, но ракови заболявания на млечните жлези, например, са изключителна рядкост при тях.

 

Кои мъже могат да се разболеят от рак на гърдата?

 

Ракът на гърдата е рядко срещан преди 35 г. възраст. Рискът човек да се разболее нараства с възрастта му. Най-често се случва на хора между 60 и 70 г. възраст. Други рискови фактори са:

• близка роднина, имала рак на гърдата

• облъчване на гръдния кош в миналото

• уголемяване на гърдите (гинекомастия) от наркотици или хормонално лечение (може да се случи и от инфекции или отравяне)

• прием на естроген

• рядко генетично заболяване, наречено Синдром на Клайнфелтер 

• тежко чернодробно заболяване (цироза)

• заболяване на тестисите, като заушка или травма на тестисите.

 

рак, гърда, мъж, диагностициране

 

Колко сериозен е ракът на гърдата за мъжете?

 

Дълго време много от специалистите твърдят, че ракът на гърдата за мъжете е по-тежък, отколкото за жените. Сега обаче изглежда, че е съвсем същото. Основният проблем е, че при мъжете в повечето случаи, ракът на гърдата се диагностицира доста по-късно, отколкото при жените.

 

Четете още: 17 факта, които всеки трябва да знае за рака – част 1

 

Освен това, тъй като тяхната гръдна тъкан е доста по-малко, е по-трудно да се усетят или напипат ранните симптоми на рака, което прави диагностицирането в ранен стадий по-трудно. Това от своя страна означава, че туморът може да се разпространява по-бързо към околните тъкани.

 

Какви са симптомите на рак на гърдата при мъжете?

 

Симптомите при мъжете са почти същите като тези при жените. В повечето случаи при мъжете ракът на гърдата се диагностицира след като напипат бучка. За разлика от жените обаче, мъжете са по-склонни да забавят ходенето при лекар, докато не получат по-сериозни симптоми като кървене от зърното, например. На този етап обаче е възможно ракът вече да се е разпространил.

 

рак, гърда, мъж, диагностициране

 

Диагностициране и лечение

 

Същите техники, които се използват при жените за диагностициране на рак на гърдата, се използват и при мъжете – физически прегледи, мамография, биопсия (разглеждат се малки проби от тъканта под микроскоп).

 

По същият начин протича и лечението – прилагат се същите процедури, които се използват и за лечение на рак на гърдата при жените – операция, лъчетерапия, химиотерапия, биологична терапия, хормонална терапия и т.н.

 

Четете още: 5 лесни съвета за твоята диета

 

Има една основна разлика. При мъжете с рак на млечната жлеза, хормоналната терапия действа в пъти по-добре, отколкото при жените с такъв рак. В около 90% от случаите, мъжете с рак на гърдата имат хормонални рецептори, което означава, че хормоналната си върши много добре работата при повечето мъже.

 

Снимки: Cult Gigolo, Arthur78, @Doug88888, OneEighteen Foter.com

Добави коментар