Ракът при мъжете

Всяка година стотици хиляди мъже губят битката в борбата с рака. Никой не е застрахован и имунизиран срещу рак, но има няколко начина поне малко да намалите риска от тази коварна болест.

 

Какво можете да направите?

 

Спрете тютюнопушенето и ограничете максимално пасивното пушене. От рак на белия дроб умират повече мъже, отколкото от който и да е друг вид рак. В повечето случаи тютюнопушенето допринася за това.

 

рак, битка, дробове, простата, мъж

 

Ако сте над 50 г., изследвайте се за колоректален рак. Профилактичните тестове могат да помогнат за откриването на този вид рак в съвсем ранен стадий, когато лечението е по-лесно.

 

 

Пазете кожата си от слънцето. Ракът на кожата е изключително разпространен. Повечето случаи на меланома, най-смъртоносния вид рак на кожата, са причинени от излагането на кожата на ултравиолетови лъчи от слънцето. Когато сте навън, не забравяйте да защитавате кожата си.

 

Четете още: 10 полезни съвета за здраво сърце

 

Бъдете активни и поддържайте здравословно тегло. Придържайте се към начин на живот, включващ здравословно хранене и регулярна физическа активност. Това може да помогне да намалите риска от немалко видове рак.

 

слънце, лъчи, кожа, мъж, рак

 

Няколко бързи факта за рака при мъжете

 

Най-разпространените видове рак сред мъжете са ракът на кожата, ракът на простата, ракът на белия дроб и колоректалния рак.

 

Повечето видове рак на простата се развиват доста бавно и не причиняват здравословни проблеми на заразените мъже. За това се препоръчват профилактични прегледи при мъжете над 50 г. възраст.

 

Четете още: 5 симптома, които мъжете не трябва да игнорират

 

Ако ракът се открие навреме, лечението е по-леко и дава по-добри резултати. Все пак лечението може да доведе до сериозни странични ефекти. Говорете с вашия лекар за изследванията, които трябва да си направите и евентуалното лечение на рак на простата.

 

Снимки: @alviseni, erix!, gwilmore, Arthur78 Foter.com

 

Добави коментар