Разходката сред природата – рецепта за по-добро здраве

Редовното ходене може да влияе изключително позитивно върху цялостното ви здраве. Има допълнителни ползи от разходките сред природата, в парка, гората или други тревни пространства. Проучванията са показали, че хората които се разхождат и са физически активни, се наслаждават на по-добро здраве и благосъстояние, когато имат леснодостъпни зелени площи под ръка.

 

Разходките в природата спомагат за общото здраве – както физическото, така и психичното. Пример за това е реакцията на организма ви към стреса след една хубава разходка.

 

здраве, природа, разходка, удоволствие, парк

 

Група студенти участват в проучване, проведено под формата на разходка в гората и в града. Проби от слюнка, взети от участниците преди и след разходката, показват че тези, които са се разхождали в гората, са с по-ниски нива на кортизол (хормон на стреса), отколкото тези, които са се разхождали в градска среда.

 

Четете още: Лесни начини да живеем екологично

 

Тези резултати са повторени в проучване, в което изследователите са разглеждали електроенцефалограма на участниците, които са се разхождали  из търговски район, зелена площ и след това в натоварен търговски обект.

 

Мозъчната дейност,  записана от тази разходка, показва намаляване на напрежението и стреса на участниците, които са били в природната зона, съчетание с високи нива на спокойствие и релакс. По този начин, чрез умишлени разходки в природна местност, участниците са имали по-ниски нива на стрес, както физически, така и психически, отколкото ако вървят в натоварени райони.

 

разходка, природа, движение, парк, дърво, здраве

 

Други положителни аспекти от разходката в природата са въздействието върху нагласата и паметта. Хора с тежка депресия показват значително по-добро настроение и краткосрочна памет, след разходка из природата. При деца с хиперактивност и дефицит на внимание, също могат да се наблюдават положителни промени след разходка сред природата.

 

Разходката стимулира умствената острота – хора, които се разхождат в гората без достъп до технологии са с подобрени способности в творчеството и решаването на проблеми.

 

природа, разходка, проблеми, щастие, здраве

 

За тези, които търсят рутинни упражнения, режимът може да трае по-дълго, ако се изпълнява на открито. Хора, които прекарват повече време навън са по-склонни да участват в умерен до тежък физически труд, също така са по-склонни да запазят ентусиазма си да изпълняват повтарящи се задължения.

 

Четете още: Ден на Земята

 

Разходката е много полезна за тялото и ума. Като се упражнявате навън сред природата, вие засилвате ползите все повече, така че това, което ви дели от доброто здраве е една разходка в парка.

 

Снимки: West Baltimore Squares, Mexicanwave, enneafive, blavandmaster, Caitlin House Foter.com

 

Добави коментар