Размерите на новороденото: кое е нормално и кое не?

На всички родители им се иска бебчето им да е със средно тегло. Твърде ниското тегло кара родителите да се тревожат, че бебето им не е добре. При твърде високото, от друга страна, родителите започват да се притесняват за затлъстяване.

 

Като цяло има ли някакъв стандарт за размера на новороденото? За средно тегло на новороденото се смята около 3,4 кг. За нормално тегло се смята между 2,5 кг и 4,5 кг Близо 95% от бебетата попадат в този диапазон.

 

Каква може да е причината бебето ви да тежи повече или по-малко от посочените граници? Има няколко фактора, които могат да окажат влияние:

 

• Вашето тегло и диета преди и по време на бременността може да повлияе сериозно на теглото на новороденото. Ако сте с наднормено тегло, бебето ви може да е по-едро. Ако не приемате достатъчно хранителни вещества по време по време на бременността, може бебчето ви да е по-малко.

 

• Вредните навици по време на бременността – тютюнопушенето и пиенето на алкохол могат да окажат сериозно влияние върху теглото на бебето.

 

• Здравословното ви състояние по време на бременността – майките, страдащи от диабет, често раждат бебета с по-голямо тегло.

 

• Теглото, което сте достигнали по време на бременността плюс генетичната предразположеност – колко е било теглото, което вие или партньорът ви сте имали, когато сте се родили.

 

Четете още: Окосмяване по тялото на бебето

 

• Полът на бебето – обикновено момчетата тежат повече.

 

• Има значение дали това ви е първо раждане – при първо раждане за майката, бебето обикновено е по-мъничко.

 

• Ако имате близнаци или тризнаци, те обикновено се раждат доста по-дребнички.

 

• Расата на бебето

 

Загуба на тегло при новородените

 

Не се притеснявайте, ако при изписването бебето ви тежи с 5-10% по-малко, отколкото при раждането. Това се дължи просто на загуба на течности и е нещо съвсем нормално след раждане. И тъй като бебето ви не се нуждае от много храна през първите дни от живота си (което е нещо хубаво, тъй като спускането на кърмата може да се забави с 1-2 дни), бебчо няма да възстанови изгубените грамове веднага. Не се притеснявайте, в рамките на 10-14 дни със сигурност ще си възвърне теглото.

 

Педиатърът ви ще следи теглото на бебето по време на прегледите. Освен това вие самите можете да го правите. Съществуват и приложения за мобилни телефони, в които можете да си записвате как се развива то.

 

Четете още: Бебешки сънища и кошмари

 

Обикновено новородените качват между 170 и 240 гр седмично през първите няколко месеца. Това е между 450 гр и 1 кг месечно. Има значение и дали храните бебчо с формула или кърма, тъй като адаптираното мляко съдържа повече калории, а и родителите са по-склонни да карат бебето да довърши бутилката, докато то само се дърпа от гърдата, когато суче.

 

Ако бебето се храни достатъчно, ще се налага да сменяте около 8-10 напишкани и 5 наакани пелени на ден, особено ако кърмите бебето.

 

Бум в растежа

 

Много бебета растат рязко през първите 7-10 дни, след това отново на 3-тата и 6-тата си седмица. Не се изненадвайте, ако вашият малък лакомник иска да хапва допълнително в тези периоди. Хубаво е, че гърдите произвеждат толкова кърма, отколкото се нуждае бебето, нали?

Добави коментар