жени, мъже, орално, здраве, стоматолог, устна, кухина, хигиена

Различия в устната хигиена между жените и мъжете

Разликите в оралното здраве между жените и мъжете играят важна роля в ежедневната рутина за поддържане на добра хигиена на устната кухина. Въпреки че има много очевидни различия между мъжете и жените, най-вероятно не предполагате, че оралното здраве е една от тях. Може дори да мислите, че разликите между двата пола не са толкова големи или забележими.

 

Митове и факти за структурата на устната кухина

 

Няма анатомична разлика между структурата на мъжката и женската устна кухина. И при двата пола има зъби, челюсти, венци и език. И двата пола имат млечни зъби, които падат, за да направят място за постоянните зъби. В допълнение, и двата пола са чувствителни към периодонтална болест и рак на устната кухина.

 

Разликата започва с това, което се случва в останалата част от тялото. Например, жените изпитват повече хормонални промени, отколкото мъжете, които могат да повлияят на тялото им. Тези промени могат да имат отрицателен ефект върху здравето на зъбите, ако те не се грижат правилно за тях и не планират редовни рутинни прегледи и почистване при дентален специалист.

 

Бременност и гингивит

 

Голямата разлика между мъжете и жените при оралната грижа се появява, когато жената забременее. По време на бременност между 60 и 75% от жените страдат от гингивит. Ако той не бъде консултиран и лекуван навреме, може да доведе до сериозни проблеми, като заболяване на венците и дори нарушение на темпоромандибуларните стави (ставите на челюстта).

 

Вижте още: Грижете се за вашите зъби по време на бременността

 

Лошата устна хигиена при бременните жени, може дори да доведе до увеличаване на рисковите фактори, свързани с нероденото им дете. Много е важно бременните жени да обръщат особено внимание на рутинното лечение на устната кухина и да се обадят на зъболекаря си при признаци, като кървене или възпаление на венците.

 

Мъже и рискови фактори

 

Докато жените имат повишен риск от проблеми по време на бременност, мъжете имат свои собствени рискови фактори, за които трябва да са наясно. Например, мъжете са изложени на по-висок риск за следното:

рак на устната кухина

рак на гърлото

орален HPV (Човешки Папиломен Вирус)

сънна апнея

 

Планирайте внимателно, посещенията при вашия стоматолог. Това ще ви помогне да откриете навреме наличието на рак на устната кухина или други изменения, за които да е необходимо лечение.

 

Жените са по-активни в грижата за зъбите си и посещенията при стоматолога

 

Два пъти по-вероятно е жените да посещават своя дентален специалист два пъти годишно, отколкото мъжете. Жените също така имат по-добро отношение към нуждата и важността от стоматологична помощ. Това обикновено означава, че една жена е по-вероятно да поддържа по-добра ежедневна рутина за хигиена на устната кухина.

 

Вижте още: Как лошата орална хигиена влияе върху цялостното ви здраве?

 

Мъжете обикновено посещават зъболекаря си само при спешни случаи, като наличието на силна болка. Необвързаните мъже са по-малко склонни да посещават зъболекарския кабинет, отколкото женените. Това обикновено се дължи на факта, че техните съпруги правят графика им и им запазват час за посещение при стоматолог. Логично е, когато жената насрочи прегледи за себе си и за децата, да го направи и за мъжа. Посещенията при стоматолога обикновено не са основен приоритет за мъжете, но трябва да бъдат.

 

Причините за лошия дъх са различни при мъжете и жените

 

Лошият дъх може да бъде индикатор за лоша хигиена на устата, но може да означава, че страдате от недиагностициран медицински проблем. Изследванията показват, че средно повече мъже, отколкото жени, пушат. Пушенето може да повлияе на свежестта на дъха и на здравето на зъбите и венците. На мъжете също така по-често се налага да приемат лекарства за проблеми с кръвното налягане и сърдечни проблеми.

 

От друга страна, жените са по-предразположени към заболяванията на венците, което може да бъде огромен рисков фактор за лош дъх.

 

Вижте още: Лечение и профилактика на заболяванията на венците при бременност

 

Въпреки това, може да страдате от лош дъх, защото:

имате възпаление на лигавицата и на синусите

консумирате пикантни храни

имате възпалени сливици

Тези причини могат да засегнат дъха ви независимо от вашия пол.

 

Запознаването с разликите ще ви помогне да подобрите оралното си здраве

 

Има една популярна поговорка: „Когато знаете повече, се справяте по-добре!“. Това има много общо с познанията, придобити с течение на времето. Когато научите предупредителните знаци за здравословни състояния, които засягат тялото ви по негативен начин, можете да посетите навреме лекаря или стоматолога си и да сте здрави за по-дълго време. Същото е и с рисковите фактори, които могат да повлияят на вашето орално здраве. Не чакайте да посетите кабинета на денталния си специалист, едва когато болката е станала силна. Планирайте редовни посещения при стоматолога и поддържайте оптимално оралното си здраве.

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар