Раздразнителност и колики

При бебетата е нормално да има плач и раздразнителност в определени моменти. Това е техният начин да ни кажат, че са гладни или уморени или че пелените им са за сменяне.

 

Раздразнителността на бебето най-често намира израз в плача, но продължителният плач без причина може да е признак на колики.

 

Различните видове поведение, свързано с плач

 

При новородените има три главни вида поведение, свързано с плач:

• Плач – периоди на интензивно измъчено издаване на звуци.

• Раздразнителност – бебето е неспокойно и сприхаво. Може да издава звуци, но не плаче непрекъснато.

• Колики – пристъпи на интензивен безутешен плач.

 

Какво представлява раздразнителността?

 

Раздразнителността се приема за нормална при бебетата в определени моменти. Също като коликите, раздразнителността води до плач, неспокойно или сприхаво поведение. Но това, по което най-вече се отличава раздразнено бебе от такова, което страда от колики, е равнището на дискомфорт и видимо страдание, което е забележимо по-слабо при раздразнено бебе.

 

Какво представляват коликите?

 

Никой не знае със сигурност каква е причината за коликите. Някои по-известни теории предполагат, че може да са причинени от спазми, когато храносмилателната система се учи да обработва храната, от газове вследствие погълнат при храненето въздух, от липса на полезни бактерии в червата или от алергии към кравето мляко. Макар и да не знаем причината със сигурност, за щастие коликите не са сериозен здравословен проблем.

 

Четете още: Храненето с бутилка – спомага ли за намаляването на коликите?

 

Колко време ще продължат коликите?

 

Обикновено коликите се проявяват през първите една-две седмици след раждането и достигат връхната си точка около шестата седмица, като обикновено изчезват между дву- и четиримесечна възраст. Не се притеснявайте и изнервяйте. Не забравяйте, че това е напълно нормално. Ако имате нужда от подкрепа, не се колебайте да потърсите съдействие или да споделите проблема със семейството си.

 

Как да разпознаете коликитe?

 

• Плач в късния следобед или вечер, обикновено след хранене

• Пронизителен плач и писъци

• Зачервено лице, стиснати юмручета и силно присвити очи

• Крака, присвити към стомаха

• Подут корем

• Газове

 

Четете още: Как да успокоим страдащо от колики или неспокойно бебе?

 

Правилото на тройката

 

Педиатрите често препоръчват "правилото на тройката" за диагностициране на колики при бебетата. Плакало ли е бебето ви три или повече часа на ден, най-малко три пъти седмично, през последните три месеца? Ако е така, то може да е сред тези 25% от новородените, които страдат от колики.

 

Как да се справите с проблема?

колики, бебе, раздразнителност, плач, Philips AventДо момента не е известно средство за лечение. Но е клинично доказано, че използването на бутилката Philips AVENT намалява коликите и раздразнителността при бебетата, тъй като клапаta против колики ограничава количеството въздух, който бебето поглъща. Положителен ефект може да се постигне и ако храните бебето бавно, в изправено положение, и редовно му помагате да се оригне.

 

 

Материалът е любезно предоставен от:

 

philips avent

 

Добави коментар