Развенчани митове за стволовите клетки

Голяма част от полемиките за стволовите клетки всъщност се дължат на честите погрешни схващания. Например, знаете ли, че голяма част от медицинската общност е фокусирана върху изследването на стволови клетки, получени от непротиворечиви източници? Тук са четири от най-често срещаните митове за стволовите клетки:

 

Мит 1: Всички стволови клетки произхождат от ембриони

 

Противно на общоприетото схващане, повечето стволови клетки не идват от ембриони или фетуси. Учените все повече обръщат внимание на стволовите клетки, получени от източници, като кръв от пъпна връв. Освен че е безболезнено, компаниите за съхранение на стволови клетки от кръв от пъпна връв могат да ги съхраняват за дълъг период от време за бъдеща употреба или изследване.

 

Стволови клетки

 

Мит 2: Стволовите клетки са магически лек за всичко

 

Стволовите клетки обещават разкриването на много хоризонти, но прилагането на тази технология тепърва започва. Изследванията в областта на лечението на макуларна дегенерация, неврологични заболявания и сърдечно-съдови заболявания са обещаващи, но нищо не е потвърдено. Клиничните проучвания и изследвания са задълбочени процеси и отнемат време за осигуряване на безопасни и ефективни стандарти, които да защитават интереса на потребителите.

 

Четете още: Най-често откриваните типове зрели стволови клетки

 

Мит 3: Стволовите клетки автоматично се свързват с наранявания

 

Този мит се върти основно около използването на стволовите клетки за трансплантации и регенативна медицина. Докато изследванията и клиничните проучвания предполагат регенеративни свойства, има повече изследвания на самия процес отколкото на самото инжектиране на клетки в близост до засегната област. Насочването на стволови клетки към специфични наранявания се смята за силно ограничено поради сигналите на средата, която съществува около засегнатия участък.

 

Стволови клетки

 

Четете още: Могат ли стволовите клетки да лекуват аутизъм?

 

Мит 4: Изследванията на стволови клетки са нерегулирани, оставяйки изследователите да използват спорни методи

 

Изследванията на стволови клетки са законни, но трябва да се следва нормативната уредба в съответната държава. Дейностите със стволови клетки у нас се регулират от нормативна уредба, която все още не е достатъчно ясна и точна, а право да извършват дейности със такива клетки имат само тъканни банки с валидно разрешение от Изпълнителната агенция по трансплантации към Министерството на здравеопазването.

 

Снимки: Sky Noir, zubrow Foter.com

Добави коментар