Раждане чрез Цезарово сечение

Какво е Цезарово сечение?

 

Цезаровото сечение представлява раждане на бебето чрез хирургически разрез през коремната стена и матката. При определени обстоятелства Цезаровото сечение се планира предварително. В други се прави при непредвидени обстоятелства.

 

Как се извършва Цезарово сечение?

 

След като се прояви ефекта на упойката, корема се намазва с антисептик. Лекарят прави малък, хоризонтален разрез на кожата над срамната кост.

 

Цезарово сечение, ражданеТой продължава да разрязва тъканите докато не достигне до коремните мускули. Разделя ги (по-често се извършва ръчно отколкото чрез разрез), за да се види какво има под тях.

 

Четете още: Защо жените раждат чрез планирано цезарово сечение?

 

Когато лекарят достигне до матката, прави хоризонтален разрез в долната и част.

 

В редки случаи лекарят избира вертикален или „класически” разрез. Това се прави в случаите, когато раждането е преждевременно и долната част на матката все още не е изтъняла достатъчно, за да се направи разрез. След това лекарят изважда бебето.

 

След като бебето е извадено, се преглежда от педиатър (неонатолог). През това време разреза от Цезаровото сечение на корема на майката се зашива слой по слой.

 

Четете още: Възстановяване след секцио

 

Конците за шевовете, използвани за матката, ще се разтворят в тялото. Последният слой – кожата, може да бъде „затворена” с шев или със скоби, които обикновено се махат между три дни или една седмица по-късно. „Затварянето” на разреза отнема много повече време отколкото правенето му, обикновено около 30 минути.

 

раждане, секцио, цезарово сечение

 

Какво ще ви се случи след операцията?

 

След като операцията е завършена, ще бъдете преместени в реанимацията, където състоянието ви ще се следи стриктно в продължение на 24 часа. Ще приемате течности чрез система, докато сте неспособни да се храните.

 

Четете още: Кърмене след цезарово сечение

 

Ако планирате да кърмите – опитайте сега. Може да установите, че кърменето е по-удобно ако вие и бебето ви лежите настрани и сте обърнати с лице един към друг. Може да очаквате, че ще останете в болницата за поне 6 дни. Ако искате да напуснете болницата преди това, ще ви се наложи да подпишете изрична декларация, че го правите на собствена отговорност.

 

Снимки: imagerymajestic, Keerati, arztsamui FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар