раждане, бебе, килограми, диабет, цезарово сечение, голямо бебе, макрозомия

Раждане на голямо бебе

Колко голямо е „голямото бебе“?

 

Бебетата с тегло над 4 кг и 500 г се считат за много по-големи от средното. Средно теглото на едно новородено бебе е 3 кг и 200 г. Трудно е да се определи дали едно бебе е наистина твърде голямо докато е все още в утробата. Само претеглянето след раждане може да го потвърди. Вашият лекар обаче може да подозира фетална макрозомия, ако коремът ви е доста по-голям от средното. Ултразвукът може да даде по-точна представа за размера на бебето. 5-10% от бебетата са с прекомерно тегло при раждането си.

 

Какви са причините бебето да е толкова голямо?

 

Редица фактори могат да допринесат за размера на бебето. Едни от най-влиятелните фактори са генетиката и неконтролираните високи нива на кръвна захар от гестационен или захарен диабет. Други фактори, увеличаващи риска, могат да бъдат затлъстяване, качване на много килограми по време на бременността, преносване на бебето. Полът също може да има значение. Момченцата по-често се раждат с макрозомия от момичетата. Ако веднъж сте родили голямо бебе, рискът при следваща бременност бебето отново да е голямо е повишен.

 

раждане, бебе, килограми, диабет, цезарово сечение, голямо бебе, макрозомия

 

По-пълните родители често имат по-големи бебета, но понякога бебето може да е необичайно голямо, защото майката е развила гестационен диабет по време на бременността, който не е бил диагностициран и лекуван.

 

Не се паникьосвайте, в случай, че попадате в някои от посочените рискови групи. Много е вероятно бебчето ви да е със среден размер при раждането. И обратното, в много от случаите, майки без рискови фактори раждат големи бебета. Голям процент от случаите, причината за макрозомия остава неизяснена. При родителите на повечето бебета с тегло над 4 кг и 500 г рисковите фактори отсъстват.

 

Четете още: Какви са причините за раждане чрез цезарово сечение?

 

Как това ще се отрази на раждането?

 

Колкото по-голямо е бебето, толкова по-голям е риска да имате по-трудно раждане. Може да получите перинеално разкъсване, загуба на кръв или увреждане на опашната кост. Освен това има малък шанс рамото на бебчето ви да се заклещи зад срамната кост. Това се нарича раменна дистокия – рядко срещана, но доста сериозна ситуация и е важно да се вземат незабавни мерки, за да се предотвратят тежки наранявания или дори смърт на бебето. Медицинският екип може да приложи определени техники, за да помогнете на бебето да излезе. Може да се наложи да ви направят и епизиотомия.

 

раждане, бебе, килограми, диабет, цезарово сечение, голямо бебе, макрозомия

 

Ако имате голямо бебе е възможно да се наложи да ви направят секцио, като понякога то се извършва за всеки случай на базата на предположения, а бебето се оказва със среден размер. Ако лекарят ви препоръчва секцио, поради подозрения, че бебето ви е твърде голямо, обсъдете с него рисковете, свързани с цезаровото сечение.

 

Друга възможност е лекарят ви да предложи да предизвика раждането по-рано, но няма доказана полза от това. В действителност по-ранното раждане може да удвои риска от цезарово сечение и да не повлияе изобщо на риска от раменна дистокия (заклещване).

 

Как може макрозомията да повлияе на здравето на бебето?

 

Ако раждането се е усложнило от раменна дистокия, то може да доведе до счупена ключица. Счупената ключица обикновено се лекува без последствия. В много редки случаи, може да се получи увреждане на нервите или снабдяването на мозъка с кислород да бъде намалено, което да доведе до по-трайни увреждания. Освен тези случаи, обикновено няма съществени проблеми, свързани с големия размер на бебето.

 

Четете още: Как да помогнете на бебето да застане в правилната позиция за раждането?

 

Как да направите възстановяването си по-лесно?

 

Ако раждането на по-голямо бебе е довело до разкъсване на перинеума или сте имали епизиотомия, следвайте инструкциите на своя лекар, за да се грижите правилно за манипулираните зони и да предотвратите появата на инфекция. Ако имате нараняване на опашната кост, попитайте лекаря си какво да правите, за да се възстановите по-бързо.

 

раждане, бебе, килограми, диабет, цезарово сечение, голямо бебе, макрозомия

 

Ако сте имали гестационен диабет, нивото на кръвната ви захар би трябвало да се върне към нормалното след раждането. Няколко месеца след раждането си направете тестове, за да сте сигурни, че следродилен диабет, който се среща при 20% от жените с гестационен диабет.

 

Снимки: Mahin Fayaz, Muse Rosl, Landworth, Seattleye Foter.com

Добави коментар