раждане, лекар, болница, бебе, здравно заведение

Раждане – какво трябва да попитате своя лекар? – част 1

Решили ли сте вече как да родите? Изборът е ваш. Когато избирате къде да родите, първо се опитайте да си набавите колкото се може повече информация за болницата или АГ центъра, на който сте се спрели.

 

Има различни начини за полагане на грижи за майката и бебето по време на раждането – отношението на болничния персонал е от голямо значение. Освен това обстановката в някои болнични заведения не е особено приятна, което прави раждането по-голямо изпитание.

 

Тук ще ви представим нещата, които трябва да очаквате от хората, които ще ви помагат и ще са до вас по време на раждането. За да получите необходимата информация, можете да зададете следващите 10 въпроса.

 

1. „Кой може да бъде с мен по време на раждането?“

 

В много болници, ще позволят на майката сама да реши кой да остане с нея по време на раждането – партньорът ѝ, роднина или приятел.

 

раждане, лекар, болница, бебе, здравно заведение

 

В някои болници и АГ центрове позволяват присъствието на дула по време на раждането. Дулата е специално обучена да помага на жената да се справи по-лесно с раждането. Тя е с родилката през цялото време, насърчава я, утешава я и ѝ помага във всеки момент да разбере какво се случва с нея. Освен това, по време на раждането ще има и акушерка, която по желание на бъдещата майка може да остане до нея през цялото раждане.

 

2. „Какво се случва по време на нормалното раждане във вашето здравно заведение?“

 

Екипът би трябвало да даде на майката подробна информация за това как протича всеки етап от раждането. Например – дават ли медикаменти, с които да ускорят раждането или го оставят да се случи естествено.

 

Четете още: 5 неща, които трябва да знаете преди раждане

 

Освен това, могат да ви дадат информация, колко често са правили определени процедури, като цезарово сечение. Ако цифрата ви се стори много висока и искате да раждате нормално, може да обмислите вариант да потърсите друго здравно заведение или друг лекар. Ето и статистиките, за които е добре да се поинтересувате:

 

раждане, лекар, болница, бебе, здравно заведение

 

• Не трябва предизвикването на раждане да е в повече от 10% от случаите.

• Не трябва да се прави епизиотомия на повече от 20% от жените. Епизотомията е разрез на отвора на вагината за улеснение на раждането. В повечето случаи това не е необходимо.

• Не би трябвало да се прави цезарово сечение на повече от 10% от жените в стандартна болница и в 15% от случаите, когато става дума за болница, грижеща се за рискови бременности и раждания.

 

Цезаровото сечение е операция за изваждане на бебето от корема на майката. По принцип след цезарово сечение е възможно майката да роди по нормален път при следваща бременност, но въпреки това показателите за това трябва да са много добри.

 

Четете още: Спортът и раждането

 

3. „Как гледате на различията в културата и вярванията?“

 

В една добра за родилката болница или родилен център, лекарят и персоналът би трябвало да подхождат с разбиране към културата и вярванията на майката. Различните семейства имат различни ценности, обичаи и вярвания.

 

Например, в едно семейство, може да има обичай, че по време на раждане могат да присъстват само жени. Възможно е да има религиозен ритуал, който трябва да се направи след раждането. Би трябвало служителите в здравното заведение да се съобразят с това, което искате. Преди раждането информирайте своя лекар за специалните неща, които бихте искали.

 

раждане, лекар, болница, бебе, здравно заведение

 

4. „Мога ли да ходя и да се движа по време на раждането? В каква позиция предлагате да родя?“

 

В някои болници, можете да се разхождате по време на раждането. Можете да изберете най-удобната и комфортна за вас поза, която да улесни раждането. Все пак трябва да имате предвид, че е възможно да има медицински причини да останете в определена поза.

 

Продължава на: Раждане – какво трябва да попитате своя лекар? – част 2

 

Снимки: thevelvetbird, edgarholguin, The 5th Ape, saralunaa Foter.com

Добави коментар