раждане, лекар, болница, здравно заведение, бебе, грижи

Раждане – какво трябва да попитате своя лекар? – част 2

Продължава от: Раждане – какво трябва да попитате своя лекар? – част 1

 

5. „Как ще се уверите, че всичко върви гладко по време на моето раждане и след него?“

 

Попитайте дали лекарят или акушерката ви могат да дойдат с вас, ако се наложи да се местите от едно място на друго по време на раждането. В повечето болници има установен план за поддържане на връзка с екипа, който се грижи за вас. Освен това, могат да ви свържат със специалист, ако имате нужда от помощ, например с кърменето.

 

6. „Какво правите обикновено, за да улесните раждането?“

 

По-добрите за родилките болници използват само методи, които са се доказали като по-безопасни и по-здравословни. Други болници използват методи, чиито ползи не са доказани, например, спукването на околоплодния мехур.

 

Ето и списък с нещата, за който можете да попитате конкретно – те не са с доказани ползи за раждането, а в някои случаи могат дори да навредят на здравето ви:

 

раждане, лекар, болница, здравно заведение, бебе, грижи

 

• Не е нужно да се мерят сърдечните тонове на бебето през цялото време, освен ако няма медицински показатели за това. Вместо това медицинската сестра или акушерката може да слуша сърцето на бебето от време на време. Това дава възможност на майката да се разхожда, за да подпомогне раждането.

• Не е нужно да спукват околоплодния сак в началото на раждането.

• Не ви забраняват да ядете или пиете по време на раждането.

• Не ви задължават да ви бръснат (въпреки, че е по-добре за вас, за да могат да работят спокойно в случай на усложнения).

• Клизмата не трябва да е задължителна (но е препоръчителна, тъй като бебето се ражда с личице към ректума. Ако ви е направена клизма ще е по-лесно за медицинския екип да защити бебето от попадането на микроби и бактерии по време на раждането.).

 

Четете още: 5 неща, които трябва да направите преди раждане

 

Тези неща трябва да се правят ако възникнат медицински причини и след вашето съгласие.

 

7. „Как помагате на майката да ѝ е възможно най-комфортно? Освен болкоуспокояващи, какви други методи има за облекчаване на болката по време на раждането?“

 

Хората, които ще се грижат за вас, трябва да знаят как да ви помогнат да се справите възможно най-добре с раждането. Те трябва да са запознати с различни методи за облекчаване на болката, различни от лекарства. Възможно е да ви предложат промяна на позата, душ с топла вода, масаж и музика.

 

раждане, лекар, болница, здравно заведение, бебе, грижи

 

Въпреки това имайте предвид, че дори да сте решили да раждате естествено, може да се наложи да приемете лекарства по медицински причини.

 

8. „Какво ще стане, ако бебето ми се роди преждевременно или има проблеми?“

 

В някои болници окуражават майката да докосва, гушка, кърми и да се грижи за бебето доколкото е възможно ако то се е родило преждевременно или е имало проблем по време на раждането. Възможно е обаче и да има специални медицински причини, поради които да не ви позволят да го правите.

 

Четете още: Какво е чувството да имаш контракция?

 

10. „Как помагате на майките, които искат да кърмят?“

 

В съвременните болници обикновено ще намерите подкрепа за кърменето. През последните години започват да се провеждат и много курсове за бъдещи майки, където също можете да откриете много полезна информация. Медицинските лица би трябвало да ви насърчат да кърмите бебето в рамките на час след раждането, освен ако няма медицински причини това да не се случи. Освен това, те ще ви насърчат да останете заедно с бебето си по-дълго време и ще ви дадат нужната информация за кърменето.

 

Снимки: JerryLai0208, Emery Co Photo Foter.com

Добави коментар