Раждане и диабет

Когато датата на термина наближи, вашият лекар ще провери здравето ви и развитието на бебето. След това вие и екипът ще обсъдите подходящия момент и метод за раждане.

 

За да определи ситуационния път и начина, по който да се роди вашето бебе, лекарят ви ще провери:

• нивата на кръвната ви захар

• кръвното налягане

• бъбречна функция

• някакви диабетни усложнения.

 

Лекарят също ще проследи размера на бебето, движенията му, ударите на сърцето и количеството околоплодна течност в матката. Бебета, чиято майка страда от диабет, често са с по-голямо тегло. В такива случаи се препоръчва цезарово сечение.

 

раждане, диабет, бебе, кръвна захар

 

Раждането може да започне естествено, може да бъде предизвикано или да има планирано цезарово сечение. По време на цезаровото сечение, се прави разрез през коремната стена и матката, през който се вади бебето. Тъй като това е оперативна намеса, времето за възстановяване може да бъде повече, отколкото при естественото раждане.

 

Без значение как раждате, лекарите през цялото време ще поддържат нивото на кръвната захар под контрол. В началото на активното раждане, инсулиновите ви нужди ще намалеят.

 

Четете още: Трябва ли да се страхуваме от раждането?

 

Най-вероятно няма да се нуждаете от инсулин по време на раждането в следващите 24-72 часа. Нивата на кръвната ви захар ще бъдат проверявани често (на всеки няколко часа) и ще ви се изготви инсулинов и глюкозов режим, съобразен с вашите нужди през този период.

 

диабет, раждане, кръвна захар, бебе

 

За да ви помогнат да се подготвите за раждането, много болници предлагат класове за бременни. Те ще ви покажат какво да очаквате по време на раждането, техники за подобряване на раждането и облекчаване на болката, а също и как да се грижите за бебето, когато то се появи. Поради грижата, от която се нуждаят и майката и бебето през този период, раждане вкъщи не се препоръчва за жени с диабет.

 

Четете още: Изтекоха ли ми водите? Кои са знаците?

 

Важно е да имате партньор или дула, за да има кой да ви помага и подкрепя през целия процес на раждането. Това може да бъде съпруг, родител, роднина. Наличието на система за подкрепа преди и по време на раждането може да ви помогне да бъдете по-спокойни по време на престоя си в болницата.

 

Снимки: MammaLoves, limaoscarjuliet Foter.com 

Добави коментар