Работа по време на бременност: Как да се справите?

Работата от 9 до 17 часа, може да бъде не лека задача, когато сте бременна. Но правилното планиране вероятно ще помогне да се справите с предизвикателствата.

 

Понякога бременната жена се чувства сакаш самата бременност е нещо като второ работно място на пълен работен ден. И това може да бъде проблем, ако имате нормална работа, която си е на пълен работен ден – да стоите на бюрото си, да бъдете приятни за клиентите, дори когато ви се гади или се чувствате отпаднали. Приготвили сме ви няколко малки трика, благодарение на които неприятните мигове от бременността да минат по-леко.

 

Как да обявите новината?

 

Колкото и да ви се иска да споделите радостта си веднага, може би е по-разумно да не казвате за бременността си поне в първия триместър и докато рисковете от спонтанен аборт не намалеят драстично. А ако решите да го направите, уверете се, че шефът ви ще е първият, който ще я научи. Хубаво е да го чуе от вас, а не от колегите ви в офиса.

 

шеф, бременност, среща, работа

 

Уговорете си среща с шефа си. Информирайте го кога е терминът ви. Бъдете позитивни и оптимистични, спестете всяка прекалено лична информация. Каквото и да правите, не вадете сонограмата от чантата си. Бъдете подготвени с общ план за майчинство, но не говорете за вашите конкретни планове за почивка.

 

В зависимост от длъжността, която заемате, може да се наложи да убедите шефа си, че ще намерите добър заместник и фирмата няма да бъде засегната от вашето отсъствие. След като информирате шефа си, можете да споделите новината и с останалите си колеги.

 

Четете още: Влияе ли стресът по време на бременност на вашето бебе

 

Симптоми по време на работа

 

Въпреки своите неудобства, бременноста не е оправдание да не вършите работата си. За щастие има много начини да намалите симптомите, така че те да не пречат на ефективността ви. Ако имате сутрешно гадене, най-добрият съвет е винаги да закусвате. Постоянното похапване ще намали симптомите на гадене. Винаги носете в чантата си нещо дребно, което да хапнете, ако се почувствате зле и за да повишите кръвната си захар. Много жени смятат, че киселите (лимоновите) и лютивите (ментовите) бонбони помагат. Сядайте по-близо до вратата, в случай че имате пристъп на гадене. Ако симптомите ви са наистина сериозни, консултирайте се с вашия лекар.

 

работа, бременност, гадене, умора

 

Най-голямото предизвикателство пред вас, вероятно ще бъде борбата с умората. За да повишите енергията си е добре да се движите. Една разходва в обедната почивка може да направи чудеса. Дъвченето на дъвка с вкус на мента също действа освежаващо. Променете режима си и започнете да си лягате малко по-рано.

 

Измъкване по време на среща

 

Планирайте вашите срещи с лекаря разумно – планирайте ги преди работа или по време на обедната почивка, ако гинекологът ви е наблизо.

 

Важно е да планирате прегледите си, според работния ви график. Понякога може да се наложи да останете при лекаря си за допълнителни изследвания и лечение, така че може би няма да искате да пропуснете важни срещи в работата или да изостанете със задълженията си.

 

Четете още: Мамнезия или Мозъка на бременната

 

Подготовка за майчинство

 

Преди да можете да кажете "чао" на работата, трябва да уточните подробностите, около това, което правите там. Възможно най-рано кажете на шефа си, в кой ден смятате да излезете в майчинство. Определянето на срок ще намали напрежението в офиса, свързано с вашето отсъствие.

 

майчинство, бременност, работа, задължения

 

Няколко седмици по-рано направете списък с всички задачи, за които сте отговорни, дайте предложения на шефа си, за това как колегите ви да се справят с тях. Говорете с шефа си за вашите задължения и това, какво искате да знаете за работата, докато сте в майчинство. Просто се уверете, че не се претоварвате прекалено. Вашият приоритет през тези първи няколко седмици, е да позволите на тялото си да се възстанови и да се насладите на бебчето.

 

Колко време ще сте в майчинство?

 

Информирайте се за въпросите около майчинството, преди да говорите с шефа си.

 

Може ли работата ви да бъде опасна?

 

Повечето жени работят на места, които са напълно съвместими с бременността, но някои професии могат да поставят майката в риск. Говорете с лекаря си, ако професията ви ви излага на някои здравословни рискове.

 

Снимки: Plantronicsgermany  Foter.com 

Добави коментар