Първото кърмене – част 1

Как да започнете да кърмите?

 

Когато за първи път хванете бебчето си в ръце, още в родилната зала, тогава е идеалният момент да започнете да го кърмите. В началото тялото ви ще произвежда малки количества от това специално мляко, наречено коластра, което ще спомогне за опазването на бебето от инфекции. Не забравяйте, че стомахът на бебето ви е още много мъничък и това количество ще му е достатъчно. Колкото повече бебето расте, толкова повече мляко ще започне да произвежда тялото ви.

 

Прилепете тялото на бебето към гърдите си. Допрете горната устна на бебчето до зърното си и когато то отвори уста, поставете зърното си вътре, като придържате гърдата си през това време. Вероятно устата на бебчето ви ще обхване не само зърното, а и ареолата (тъмната част около него).

 

Не изпадайте в паника, ако забележите, че бебето ви изглежда сякаш не може да суче добре или не иска да се задържи на гърдата ви. Кърменето изисква търпение и практика. Не се колебайте – попитайте акушерката какво да правите, нека ви обясни и помогне. Ако не се получава, можете да поискате консултация по кърмене още докато сте в болницата. Много болници имат специалист, който е насреща при нужда.

 

кърмене, хранене, кърма, гърда, бебе, коластра

 

Ако бебчето ви е недоносено, може и да не е в състояние да суче веднага. В такъв случай вие все пак трябва да започнете да изпомпвате кърмата. Бебето ви може да получи млякото си чрез тръбичка или бутилка, докато стане достатъчно силно, за да суче само.

 

След като започнете да кърмите, не забравяйте, че това не трябва да бъде болезнено. Обърнете внимание на това как се чувстват гърдите ви докато бебето суче. Устата на бебчето ви трябва да обхваща голяма част от ареолата около зърното ви, а то да се да е по-дълбоко в устата на бебчето ви.

 

Четете още: 5 мита за майчинството, които ви повалят

 

Ако когато бебето засуче, започне да ви боли, прекъснете процеса като вмъкнете кутрето си между венците на бебето и гърдата ви. Опитайте отново. След като бебето захапе правилно, то само ще се справи със сученето.

 

Колко често трябва да кърмите?

 

Колкото по-често кърмите, толкова повече мляко ще произвеждате. Добре е да кърмите между 8 и 12 пъти на денонощие.

 

кърмене, хранене, кърма, гърда, бебе, коластра

 

Според Американската академия по педиатрия, вместо да кърмите бебето по график, е добре да кърмите новороденото тогава, когато показва ранни признаци на глад, като например повишена бдителност или дейност. Плачът е късен признак на глад – в идеалния случай, вие трябва да започнете да кърмите новороденото бебче преди то да започне да плаче.

 

През първите няколко дни, може да се наложи леко да събудите бебето, за да започнете да го кърмите, освен това е възможно то да заспи отново в средата на храненето. За да го държите будно по време на кърмене, можете да махнете слой от облеклото. За да се уверите, че храните бебето достатъчно често, ако са минали четири часа от последното кърмене, събудете бебето за ново хранене, в случай, че спи.

 

Четете още: Синдром на супер-майката

 

Как да стане малко по-удобно?

 

При новородените бебета, кърменето може да отнеме до 40 мин. Така че, намерете се уютно и удобно местенце за целта. Дръжте бебето в позиция, която няма да предизвика болки в ръцете и гърба ви. Добре е да подкрепяте главата на бебчето с ръка. Изберете позиция, която е възможно най-удобна за вас.

 

кърмене, хранене, кърма, гърда, бебе, коластра

 

Ако предпочитате да кърмите седнали, възглавницата за кърмене може да се окаже новият ви най-добър приятел. Изпробвайте и помощта на табуретка, върху която да подпрете удобно краката си. Независимо дали сте седнали, или легнали, не започвайте храненето, докато и вие, и бебето ви не се почувствате комфортно. Все пак ще останете в тази позиция известно време.

 

Продължава на: Първото кърмене част 2

 

Снимки: sdminor81, PhylB, viralbus, jcarter Foter.com

 

Добави коментар