бебе, зъб, зъбче, венци

Първото зъбче на бебето – какво да очаквате?

Забелязахте ли вече малкото бяло петънце на венеца, което би могло да бъде първото зъбче на бебето ви? Между 4 и 6 месечна възраст вашето малко ангелче ще започне постепенно да се сдобива с чисто нови зъбки. Това е вълнуващ период за всички родители, но за жалост понякога, може да помрачи усмивката на бебето ви, тъй като никненето на зъби може да се окаже доста неприятно. Моментът е подходящ да започнете да събирате съвети за грижата за млечните зъбки и дори да започнете да почиствате устата на мъничето си.

 

Първото зъбче на бебето

 

Дори в устата на бебето ви все още да няма нито едно зъбче, не е твърде рано да планирате начина, по който ще се грижите за устната му хигиена. Например, можете по време на баня да започнете да почиствате устата му с пръст завит в марличка или памучна влажна кърпа, като разтривате леко венците му. Това стимулира венците на детето ви и помага за изграждането на рутина за ежедневно миене на зъбите в бъдеще.

 

бебе, зъб, зъбче, венци

 

Преди да поникването на зъбките детето ви ще започне да се лигави, да дъвче и да хапе всичко, което може да достигне. През този период можете да използвате чиста кърпа, с която да бършете слюнката от брадичката му, за да предотвратите раздразнение на кожата или появата на обриви. Можете да предпазите дрехите му от слюнката с помощта на лигавник.

 

Четете още: Грижата за зъбите започва още преди тяхната поява

 

След това можете да забележите и първото зъбче на бебето, като най-често първи се показват долните зъбки, разположени отпред. Зъбите често израстват по двойки, така че очаквайте и горната двойка скоро да се покаже. Имайте предвид, че никненето на зъбки протича по различен начин при всяко дете. При някои деца първото зъбче се появява в 4-ти месец, а при други – в 14-ти. Не се паникьосвайте и говорете с педиатъра на детето си, ако имате каквито и да е притеснения.

 

Как да се справите с болката от никненето на зъбите?

 

Появата на млечните зъбки може да промени поведението на бебето и да предизвика нервност или безсъние. Процесът обикновено продължава от 6 месеца до 3 г., като най-болезнено е изникването на първите зъби.

 

бебе, зъб, зъбче, венци

 

Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да помогнете на бебето си, е да му дадете нещо безопасно за дъвчене. В наши дни има играчки и пръстенчета, които могат да се поставят в хладилника. По-твърдата повърхност ще позволи на бебето да почеше сърбящите и дразнещи венци, а ниската температура ще има обезболяващ ефект. Можете да използвате дори студена влажна кърпа за целта.

 

Ако тези домашни средства не помагат на бебето ви или то започне да вдига лека температура, консултирайте се с вашия педиатър. Той ще ви препоръча безопасно лекарство, за понижаване на температурата.

 

Четете още: Млечното зъбче, стволовите клетки и процедурата за изпълнение

 

Заедно със зъбките идват и новите храни

 

С изникването на зъбките, можете да започнете да въвеждате и първите храни в менюто на бебето, ако все още не сте го направили. Повечето бебета до този момент се хранят основно с кърма или формула. Можете да давате на бебето си охладени храни, като неподсладено ябълково пюре, кисело мляко или храни, приготвени за бебета, за да облекчите болката от никнене на млечните зъбки.

 

бебе, зъб, зъбче, венци

 

С изникването на зъбките, може да започнете да експериментирате с храни с различни текстури. Започнете да давате на бебето миниатюрни хапки от меки храни, като безсолни картофи, банани, овесена каша, макарони и добре сварени зеленчуци (моркови, грах и сладки картофи). За повече протеини, може да нарежете пилешко месо или твърдо сварено яйце на много малки парченца.

 

Изберете първата храна за бебето си внимателно, дайте му храни, които са много лесни за сдъвкване и с които няма опасност да се задави. 

Добави коментар