Първи стъпки към забременяването

Ако обмисляте да имате бебе, най-вероятно се питате, колко време ще ви е необходимо, за да забременеете, кога да правите секс и колко често.

 

Шансовете за забременяване

 

Това е общ въпрос: Какви са шансовете да забременеете този месец? За повечето двойки, шансовете жената да забременее са около 15-20% във всеки конкретен месец.

 

Но има някои фактори, които могат да повлияят на шансовете за забременяване:

 

• Възраст

 

След като достигнете 30 шансовете ви за забременяване всеки месец намаляват, и това продължава с напредване на възрастта, като рязко спадат след навършване на 40 години. След тази възраст забременяването е по-трудно, а рискът от спонтанен аборт е по-голям. Освен това рискът от това детето да има генетични аномалии, като синдром на Даун, се повишава. Напредването на възрастта е в ущърб на количеството и качеството на яйцеклетките.

 

• Нередовен менструален цикъл

 

Когато имате нередовен цикъл е трудно да се изчисли кога сте в овулация, което затруднява и да разберете кога е идеалното време да правите секс.

 

Четете още: Колко често трябва да правя секс, за да забременея?

 

• Честота на секса

 

Колкото по-рядко правите секс, толкова е по-малко вероятно да забременеете.

 

• Времето, в което сте опитвали да заченете

 

Ако не сте забременели след една година опити, шансовете ви за забременяване могат да бъдат по-ниски. Говорете с вашият лекар за изследвания на женски и мъжки стерилитет.

 

• Заболявания или медицински състояния могат да се отразят на зачеването

 

Много жени не знаят какъв ефект могат да имат полово предаваните болести върху плодовитостта. За съжаление, много болести, като хламидия, гонорея или тазова възпалителна болест, могат да доведат до увреждане на маточните тръби. Когато тръбите са запушени, шансовете на сперматозоида да достигне яйцеклетката значително намаляват.

 

Говорете с лекаря си, ако сте страдали или страдате от:

 

• ендометриоза

• поликистозен овариален синдром

• нередовна менструация

• заболяване на щитовидната жлеза.

 

Разбирането на менструалния цикъл

 

Колкото повече знаете за менструалния си цикъл, толкова по-големи са шансовете ви.

 

Четете още: 11 грешки при опитите за зачеване – част 1

 

Цикълът на жената започва от първия ден, когато тя забележи алена кръв – не само зацапване – и завършва в деня преди началото на следващия цикъл. Един цикъл може да е в рамките на 21 до 35 дни или повече.

 

Ако цикълът варира в дължината си с няколко дни през различните месеци, той се смята за нередовен. Много жени имат нередовен цикъл. Това не означава непременно, че нещо не е наред.

 

Секс и забременяване

 

Колко често двойките трябва да правят секс? Накратко, отговорът е често.

 

Много двойки, които се опитват да забременеят  и влагат много енергия в секса. Изчисляват с математическа точност, кога жената е в овулация. Теоретично подходът има смисъл. Последните проучвания показват, че прозорецът даващ възможност на сперматозоидите да оплодят яйцеклетката е доста малък. Той е само 4-5 от дните преди овулацията и в деня на самата овулация. Вашите най-добри шансове са в деня преди и в деня на овулацията. Така че, ключът към забременяването е да правите често секс в тези 5-6 дни от т.нар. прозорец.

 

Четете още: Най-добрите позиции за зачеване

 

Изчисляването на времето за секс по този начин има и малки недостатъци – най-вече тялото ви не винаги е с точността на часовников механизъм. Дори и ако цикълът е редовен, овулацията може да се случи по всяко време на цикъла. Ако правите секс в деня, в който мислите, че сте в овулация, а всъщност той е на разстояние от няколко дни, то може и да нямате късмет.

 

Експертите съветват да разширите своите залози. Правете секс поне 2-3 пъти седмично. Проучванията показват, че докато партньорът ви има нормален брой сперматозоиди, практикуването на секс всеки ден или през ден от месеца, допълнително увеличава шансовете ви.

 

Сприране на противозачатъчните

 

Колко време е необходимо, за да премахнете последиците от противозачатъчните? В действителност е възможно да забременеете веднага след като спрете хапчетата, веднага след като хормоните от тях са извън организма ви, въпреки че отнема няколко месеца преди овулацията да започне нормално.

 

Безопасно ли е да забременеете веднага след като сте спрели хапчетата? Да. Жените, които забременяват веднага след спирането на противозачатъчните е по-вероятно да имат здрави бебета, отколкото жените, които чакат няколко месеца след това.

Добави коментар