Първи признаци на бременност

Симптомите на бременността са различни за всяка жена и за всяка бременност, но все пак един от най-важните признаци, че ще ставате майка, е закъснението или липсата на менструация.

 

Познаването на симптомите на бременността е важно, защото всеки един симптом може да бъде свързан с други фактори, които са различни от бременност.

 

Някои жени усещат симптомите на бременност в рамките на седмицата на зачеване. При други признаците могат да се развият чак след няколко седмици или да отсъстват изцяло. Ако никога не сте били бременни, за вас може да е истинско предизвикателство да откриете тези сигнали. Жените, които са раждали, инстинктивно разбират, че носят в себе си нов живот.

 

Някои момичета толкова много искат да забременеят, че когато разберат за какви симптоми да следят, започват да бъркат обикновенните болки в стомаха със сутрешно гадене и неразположение. Други жени подминават симптомите, смятайки ги за грип или нормална настинка и не се притесняват.   

 

бременност, симптоми, болка, умора, менструация

 

По-голямата част от жените не разбират, че са бременни, докато не закъснее цикъла им или в края на първия месец от бременността.

 

Вижте още: От колко сън се нуждаете през първия триместър от бременността?

 

Най-често срещаните симптоми на ранната бременност:

 

• Зацапване при имплантацията (вгнездяването)

 

Симптом при бременност: Кървенето при имплантацията (вгнездяването) на оплодената яйцеклетка е най-ранно проявяващия се симптом на бременността. Около осем дни след зачеването, ембрионът се имплантира в маточната стена. При някои жени се получава леко ръждиво зацапване, както и лека тъпа болка ниско в коремната област.

 

Други възможни обяснения: Действителна менструация, промяна на менструацията, прием на някои лекарства, инфекция, прокървяване в резултат от протриване при полов акт и други причини.

 

• Закъснение на менструацията

 

бременност, симптоми, болка, умора, менструация

 

Симптом при бременност: Закъсняването или липсата на менструацията е най-популярния и общоприет симптом за бременност, който е причината жените да си направят тест за бременност и да посетят своя гинеколог. Когато забременеете, следващата ви менструация по правило няма да настъпи. Някои жени имат кървене по време на бременност, но обикновено това кръвотечение е по-кратко и по-светло, отколкото при нормалната менструация. Ако сега сте спрели противозачатачните хапчета и менструацията ви закъснява, изчакайте поне една седмица преди да направите домашен тест за бременност, тъй като може да отнеме малко време за да се нормализира цикъла ви.

 

Вижте още: Фази и срокове на бременността

 

Други възможни обяснения: Прекомерно отслабване, изтощение и преумора, хормонални проблеми, напрежение, стрес, при прием на някои лекарства, кърмене и много други причини.

 

• Подути, напрегнати, чувствителни или болезнени гърди

 

Симптом при бременност: Подутите и чувствителни гърди са симптом на бременността, който може да се прояви най-рано от една до две седмици след зачеването. Жените могат да забележат промяна в гърдите си като чувствителност при докосване, болка или подуване.

 

бременност, симптоми, болeзнени гърди, менструация

 

Други възможни обяснения: Промяна в нивата на хормоните, лекарства, наближаваща менструация (ПМС) също може да предизвика подуване и повишена чувствителност на гърдите, както и други разнообразни причини.

 

• Изтощение и повишена умора

 

Симптом при бременност: Чувството за изтощение и умора е симптом, който може да започне най-рано една седмица след зачеването. Много жени се чувстват отпаднали и сънливи.

 

Вижте още: Как да оцелеете през първия триместър от бременността?

 

Други възможни обяснения: Стрес, преумора, депресия, обща настинка или грип, друго заболяване също може да доведе до чувство на изтощение и преумора.

 

• Сутрешно гадене и повръщане

 

Симптом при бременност: Този добре познат симптом на бременността често се проявява между втората и осмата седмица от зачеването.

 

бременност, симптоми, болка, умора, сутрешно гадене

 

Някои жени са късметлийки и не изпитват това сутрешно неразположение, докато други се чувстват по този начин почти през цялата си бременност. Една жена може да има сутрешно гадене в началото на бременността, друга може да получи този признак в края на бременността, докато трета – въобще да не го получи. Сутрешното неразположение наистина обърква жените, защото то не винаги се проявява само сутрин. Може цял ден да се чувствате добре и точно преди лягане да почувствате гадене, а може това да се случи по обед, след обед или по всяко време на деня.

 

Вижте още: 16 странни и истински факта за бременността

 

Не би трябвало да е проблем установяването на сутрешното гадене. Вие може да чувствате гадене при вида, мириса или дори мисълта за храна. При някои жени се проявява силна непоносимост към някои видове миризми.

 

Други възможни обяснения: Хранително отравяне, стрес, други стомашни разстройства могат също да причинят усещания на гадене и повръщане.

 

• Болки в кръста

 

Симптом при бременност: Болки ниско долу в кръста могат да бъдат симптом, който се проявява през ранната бременност, обаче в повечето случаи тъпа болка в кръста се изпитва през цялото време на бременността.

 

бременност, симптоми, болка, умора, менструация

 

Други възможни обяснения: Наближаваща менструация, стрес, проблеми с кръста, физическо и нервно напрягане и много други причини.

 

• Главоболие

 

Симптом при бременност: Внезапното повишаване на хормоналните нива във вашето тяло може да причини главоболие през ранните седмици на бременността.

 

Вижте още: Как да се храним здравословно по време на бременността в 12 стъпки?

 

Други възможни обяснения: Дехидратация, наближаваща менструация, преумора на очите и много други причини.

 

• Често уриниране

 

Симптом при бременност: Около 6-8 седмици след зачеването можете да забележите, че посещавате тоалетната много по-често от преди. Това също е един от признаците на бременност.

 

Други възможни обяснения: Възпаления на пикочната система, диабет, повишен прием на течности, прием на диуретици и много други причини.

 

бременност, симптоми, болка, умора, менструация

 

• Потъмняване на ареолите на гърдите

 

Симптом при бременност: При бременност кожата около зърната на гърдите ви (ареолата) може да потъмнее.

 

Други възможни обяснения: Промяна в хормоналните нива, която не е свързана с бременност, остатъчен ефект от предишна бременност или други причини.

 

Вижте още: Кои упражнения са безопасни по време на бременност? – ВИДЕО

 

• Повишен апетит

 

Симптом при бременност: Всеки човек понякога изпитва силен апетит към храна. Когато сте бременна апетита се засилва и се проявява по-често. Може по някога да ви се дояде силно нещо, което по принцип не обичате или странна комбинация, като сандвич с течен шоколад например. Това може да продължи през цялата бременност.

 

Други възможни обяснения: Нискокалоричен хранителен режим, недостиг на някои хранителни вещества, стрес, депресия, настъпваща менструация и много други причини.

 

бременност, симптоми, болка, умора, емоционални промени

 

• Емоционални промени

 

Симптом при бременност: Емоционалните промени ще се появят, когато хормоните ви започнат да се променят, за да задоволят, както нуждите на вашето тяло, така и тези на бебето. По това време ще станете по-чувствителнi и лесно ще се разстройвате.

 

Вижте още: Работа по време на бременност: Как да се справите?

 

Сутрин може да се събудите на върха на света и след половин час може да бъдете обляни в сълзи и то без причина. Емоционалните промени са нормални и полезни, тъй като спомагат за освобождаване от стреса. Не се изненадвайте, ако се чувствате добре и в следващата минута ви се иска да крещите по някого или просто да се разплачете без причина. Някой жени има разстроен и неспокоен сън.

 

Източник: www.zachatie.org

Снимка: www.FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар