бременност, първи месец, тяло, бебе, развитие

Първи месец от бременността – какво се случва с тялото ви – част 1

Бременността е едно от най-щастливите и емоционални събития в едно семейство, особено ако това е първа бременност и всичко за вас е ново, непознато и вълнуващо.

 

Деветте месеца бременност могат да са един от най-прекрасните периоди в живота ви, но все пак има множество неща, които ще се случат с тялото ви, затова е добре да сте подготвени за тях.

 

Ето и какво се случва в тялото ви, вероятно точно след като сте разбрали, че очаквате бебче – първия месец от бременността ви. Освен това ви предлагаме и малко информация за някои начини да облекчите неприятните симптоми на ранната бременност и съответно да направите първия месец от бременността си малко по-приятно преживяване.

 

бременност, първи месец, тяло, бебе, развитие

 

Растежа на бебето ви

 

• Зачеването

 

След като сперматозоидът е оплодил яйцеклетката ви, започва процес на клетъчно делене. Това означава, че клетките започват да се размножават, формирайки тялото и жизнените органи на бебето.

 

През първия месец от бременността, възможно е дори все още да не сте разбрали, че сте бременни, но вашето бъдещо бебе развива нещата, от които ще се нуждае, за да може успешно да оцелее във външния свят.

 

Вижте още: Фази и срокове на бременността

 

• Развитие

 

От оплодената яйцеклетка се формира бъдещото бебе, плацентата, амниотичния сак и амниотичната течност. Те са жизнено важни за бебето ви по време на бременността. Плацентата осигурява хранителни вещества на плода. Амниотичния сак е пълен с амниотична течност, в която бебчето ви расте и се развива.

 

За да бъде поддържано бебето топло, амниотичният сак е с малко по-висока температура от тази на тялото на майката. Обикновено около 37.6°C. Амниотичната течност, намираща се в амниотичния сак, съдържа вода, антитела, хормони и хранителни вещества, необходими за развитието и растежа на вашето мъниче.

 

бременност, първи месец, тяло, бебе, развитие

 

• Формиране

 

През първия месец от бременността, ще започнат да се образуват и формират белите дробове, сърцето и гръбначния мозък на бебчето. Може да ви изглежда направо невероятно, но преди края на втория месец от бременността сърцето на вашето бебче, вече ще бъде в състояние да изпомпва кръвта само.

 

Какво се случва в тялото ви?

 

• Спиране на менструацията

 

Ако сте бременни в първи месец, това ще се отрази на тялото и психиката ви. След зачеване, тялото ви ще започне да произвежда доста големи количества прогестерон, за да предотврати менструацията и да ви осигури една здравословна и безпроблемна бременност. В началото женският хормон прогестерон се произвежда от яйчниците, но в по-късните етапи от бременността плацентата поема тази функция.

 

Вижте още: Ембрионално развитие в 1 седмица от бременността

 

• Често уриниране

 

Високите нива на прогестерон водят до повишен кръвоток към матката и предизвикват удебеляването на ендометриума. Това предпазва самата матка при имплантацията на ембриона и улеснява растежа и развитието му.

 

бременност, първи месец, тяло, бебе, развитие

 

Освен това, бъбреците увеличават размера си по време на бременността с 1,5 см, а прогестеронът разширява матката и пикочния мехур, което пък води до усещане за пълнота. В комбинация, имате чувството, че постоянно ви се ходи до тоалетна и че трябва да уринирате изключително често. 

 

Продължава на: Първи месец от бременността – какво се случва с тялото ви – част 2

Добави коментар