бременност, първи месец, гадене, умора

Първи месец от бременността – какво се случва с тялото ви – част 2

Продължава от: Първи месец от бременността – какво се случва с тялото ви – част 1

 

• Промени в либидото

 

Бременността ще доведе до хормонални промени в тялото ви и то още през първия месец. Те могат да повлияят на настроението ви. При някои жени либидото се увеличава през този период, а при други – спада.

 

Независимо от настъпилите промени по време на първия месец, а и първото тримесечие от бременността, повечето жени се връщат към нормалното си състояние през втория триместър, когато сутрешното гадене и умората, вече са отминали.

 

бременност, първи месец, гадене, умора

 

• Умора

 

Може да забележите, че нямате толкова енергия, колкото обикновено. Чувствате се изморени, приспива ви се рано и т.н. Тази умора възниква, защото тялото ви използва огромно количество енергия, за да се погрижи за развитието на бебчето. Организмът ви се нуждае от енергия, за да се превърне в идеална среда за растежа на вашето бебе.

 

• Сутрешно гадене

 

Сутрешното гадене частично произтича от бързо нарастващите нива на естроген и прогестерон в организма ви, които забавят метаболизма и причиняват гадене и повръщане, обикновено рано сутрин. На практика сутрешното гадене може да се случи по всяко време на денонощието. То може да се появи още през 3-тата седмица от бременността. Близо 50% от бременните жени са засегнати от него.

 

Вижте още: От колко сън се нуждаете през първия триместър от бременността?

 

• Засилване на обонянието

 

Обонянието се изостря при бременните жени, затова силните миризми могат да предизвикат моментално гадене. Можете да почувствате отвращение към миризмата на някои храни още през първия месец от бременността. Това е съвсем нормално и ще отмине, така че нямате повод за притеснение. Съвсем скоро отново ще можете да хапвате храните, които обичате, нищо че в момента ви се гади само при мисълта за тях.

 

бременност, първи месец, гадене, умора

 

Колко различно ще изглеждате?

 

През първия месец от бременността, няма да има почти никаква промяна в начина, по който изглеждате. Бебето расте бавно, приблизително с 2-4 милиметра. Теглото ви ще започне да се покачва едва през следващите месеци и то бавно и постепенно. Възможно е да усещате гърдите си напрегнати и необичайно чувствителни при допир, особено през първия триместър. Освен това, вероятно ще изглеждат по-големи и пълни. Цветът на ареолите ви ще потъмнее, а глезените ви могат да се подуят, заради възможно задържане на вода.

 

Вижте още: Бременността и уринирането – част 1

 

Как таткото може да помогне?

 

Татковците трябва да помагат на бременните си жени през първите месеци на бременността. Заради променящите се хормони, майките могат да станат по-податливи на настроения. Затова те се нуждаят от повече любов и подкрепа.

 

Опитайте се да избягвате стреса и всичко, което може да навреди негативно на емоционалното състояние на бъдещата майка. Трябва да подхождате с разбиране към сутрешното гадене и умората, да изслушвате партньорката си и да се съобразявате с нейните нужди.

Добави коментар