Първите 24 часа – дишане на бебето – част 2

Продължава от: Първите 24 часа – дишане на бебето – част 1

 

Защо новороденото хълца?

 

Хълцането няма да причини на бебето дискомфорт. Бебето ви може да има първият пристъп на хълцане, докато е още в матката, така че то може да знае какво е усещането. Напълно нормално е бебето ви да хълца или леко да повърне малко кърма.  Някои бебета повръщат по малко кърма заради т.нар. рефлукс.

 

Рефлукса се случва заради мускулния клапан в края на хранителният тръбопровод, чието предназначение е да задържи млякото в коремчето на бебето. За да не се появява е необходимо клапана да е малко по-силен и да работи по-ефективно. Това ще стане постепенно, с увеличването на капацитета на стомаха и удължаването на хранопровода, бебето ви ще израсте рефлукса.

 

Четете още: Как да измерим температурата на бебето?

 

В ранните часове след раждането, вашето бебе може да повърне малки количества кърма, дори може да изглежда, че това е цялата порция кърма. В крайна сметка, вие ще определите какво е нормално и какво не. А и скоро ще свикнете с кърпата на рамото, за да попивате млечнобелите позиви.

 

Трябва ли новороденото да се оригне?

 

Малко вероятно е да се наложи бебето да се оригва в този ранен период, все пак стомахът на новороденото е с размерите на малко топче за игра. В първите 24 часа гърдите ви все още ще произвеждат коластра, за да храните бебето си. Коластрата е богата на мазнини храна, пълна е с антитела, които защитават бебето.

 

Четете още: Как трябва да се грижим за пъпчето на новороденото?

 

Ако коластрата в първия ден изглежда съвсем малко, то това е съвсем нормално. Бъдете спокойни, че бебето ще приеме толкова от колкото се нуждае. Размерът на порциите ще се увеличава след като млякото ви дойде. Това се случва след няколко дни, когато коластрата се превърне в мляко.

 

Бебето ви може поеме само малко коластра в даден момент. Може да се наложи да правите почивки, тъй като се натоварва устата и челюстните мускули. Първите кърмения на вашето бебе може да отнемат повече от 40 мин.

 

Докато се учите да кърмите бебето, в коремчето му заедно с кърмата могат попаднат и малки мехурчета въздух. Ако се налага да храните от бутилка, имайте предвид, че е много по-вероятно бебето да погълне въздух. В първите дни от кърменето бебето поема много малки количества коластра, така че не е необходимо да оригва.

 

Ако бебето ви има въздух в корема си, ще се чувства по-удобно, ако може да се оригне и да се освободи от него. Някои бебета се нуждаят от помощ за да се оригнат. Преценката дали бебето се нуждае от оригване е изцяло на майката и зависи от бебето и конкретното хранене.

Добави коментар