Първите 24 часа – дишане на бебето – част 1

Вашето новородено е прекарало последните девет месеца в амниотичната течност на матката. Така че то ще има нужда от множество корекции, сега когато излезе на бял свят.

 

Ако чувствате, че сте склони да скачате за всеки малък плач, хълцане, сумтене, бъдете сигурни, че като нова майка, вашата реакция е напълно естествена. Но имайте предвид, че вашето бебе има силен инстинкт, за да се справи в новата си среда.

 

Неговите най-силни инстинкти са да се храни и да се държи за вас и разбира се да плаче много. Вашето бебе ще се опита да търси гърдата и да суче, ще държи пръста ви плътно, ако го поставите в малката му длан.

 

Четете още: 5 неща, които не знаете за развитието на бебето – част 1

 

Трябва ли да се притеснявам за дишането на новороденото?

 

Случайно кихане, пищене, пръхтене, са напълно нормални за новороденото и не са нещо, за което да се притеснявате. Въпреки тези съвети много нови майки, са склонни да се притесняват за дишането на бебето. Някои майки дори остават будни цяла нощ, само за да проверят дали тяхното бебе диша добре през първите 24 часа.

 

Опитайте се да не се притеснявате за бебешката хрема и кихане. Неговите бели дробове и носа му едва преди часове са се включили и вдишват въздух. Околната среда е суха, в сравнение с мястото, където бебето е прекарало последните 9 месеца.

 

Вашето бебе издава звуци подобни на пръхтене и грухтене, защото то диша през носа си. Това му  позволява да се храни и в същото време да диша.

 

Когато бебето не може да издуха собствения си нос, слузта остава там и произвежда свиркане, подсмърчане и сумтене. Ако слузта се спуска в задната част на гърлото на бебето може да причини и бълбукане.

 

Ако слузта се спуска по-надолу в ларинкса или трахеята, може бебето да ви звучи „гръдно“. Когато нежно поставите ръка на гърдите на бебето, може да почувствате леко хъркане, което се произвежда от вибрациите на ларинкса. Но това обикновено не е повод за притеснение. Дишането може да бъде такова в продължение на няколко седмици.

 

Четете още: Когато бебето не спира да плаче

 

Нормално е също дишането на новороденото да бъде малко хаотично, с бързо вдишване последвано от бавно издишане.

 

Въпреки това, ако сте притеснени за дишането на бебето, посетете неговия педиатър или отделението по неонатология в болницата където сте родили. Акушерките в отделенията са залети с обаждания на майки още от първия ден след раждането.

 

Продължава на: Първите 24 часа – Дишане на бебето – част 2

Добави коментар