Първите стъпки на детето

Преди да проходи, бебето се научава да стои седнало. Тогава мускулите на тялото му и гръбначния стълб вече са достатъчно развити, за да придържат тялото в седнало положение. Умението за стоене се развива заедно с умението бебето да държи главата си изправена. Обикновено това става между 5 и 7 месец след раждането.

 

До 8 месечна възраст почти всички бебетата могат да стоят седнали. Най-напред бебето се научава да повдига главата си, когато е по корем, a покъсно – да се повдига и на ръце, така че гръдния кош да се отлепи от земята. След това бебето се научава да застава седнало само, но е необходимо да се наблюдава и да се поставят възглавнички около гърба му.

 

бебе, седнало, ходи, проходилка

 

Скоро след това бебето се научава да пълзи, а когато стане на 12 месеца, дори е възможно да започне да се изправя и да се опитва да ходи. Не всички бебета обаче се научават да пълзят. Някои пропускат този етап, но за сметка на това обикновено те се научават да ходят по-рано.

 

Четете още: Прохождане на бебчето – как да му помогнем?

 

Някои родители използват проходилки, за да помогнат на бебето да се научи да ходи. Ползването на проходилка има както привърженици, така и много противници. Съществува опасност бебето да не може да се научи да ходи с правилна стойка, тъй като в проходилката тежестта не се разпределя само върху краката. Освен това,  родителите могат да се заблудят че бебето вече може да ходи и да го оставят в проходилката без надзор, а това може да бъде опасно.

 

Ако до 6-ия месец след раждането бебето не може да държи главата си изправена е необходимо да се консултирате с педиатър.

 

Снимки: Gustavo Devito, Philippe Put Foter.com

 

Добави коментар