Първите минути заедно

Връзката на майката с нейното бебе не се създава от момента на неговото раждане. Тя започва и се развива още по време на бременността. Момента, в който майката поема бебето в прегръдката си след раждането, засилва тяхната физическа и емоционална близост.

 

Четете още: Да преодолеем страха от раждането

 

Повечето млади родители изпитват съмнения и страхове относно способността си да се справят с грижите за най-новият член на семейството си. Способността им да разтълкуват сигналите и нуждите на бебето им дава увереност, която се постига чрез една по-тясна връзка с него от самото му раждане.

 

майка, бебе, връзка

 

Четете още: Списък за майката – на път за родилното

 

Най-важното решение, което една майка може да вземе след раждането е да поеме грижите за бебето си от самото начало. Най-добрите грижи за новороденото са майчините грижи (освен при проблеми със здравето, когато се нуждае от специализирана грижа).

 

майка, бебе, връзка Постоянното присъствие на майката около бебето укрепва и хармонизира тяхната близост и комуникация. Това е от съществено значение и за двамата. Помага дори при правилното кърмене на детето – успокояващите удари на сърцето на майката карат бебето да се чувства доволно и го карат да се храни по-добре.

 

Четете още: Как да се приготвите за раждането?

 

Бъдете до детето си, галете го, говорете му. Вслушвайте се в желанията му. Не се безпокойте – няма да го разглезите като показвате обичта си. По този начин само можете да засилите физическата и емоционална връзка.  Връзка, от която и двамата ще се нуждаете цял живот.

 

Снимки: Serge Bertasius Photography, tungphoto FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар