Първите зъбки

Поникването на първите зъбки е наследствено обусловено. Обикновено първото зъбче пониква около шестия месец, но възрастта варира. При някои бебета това става още на третия месец, а други чак до осемнадесетия месец нямат зъбки. А някой пък се раждат с по едно зъбче.

 

Временните млечни зъби са общо двадесет и до навършване на около две години и половина детето има пълен комплект зъбки. Постоянните зъби започват да никнат около шестата година.

 

Поникването на зъбките е болезнено за детето. То става неспокойно, отказва да се храни, заспива трудно, започва обилно да отделя слюнка. Не винаги обаче обилното слюнкоотделяне е свързано с никненето на зъбки. При всички бебета между третия и четвъртия месец слюнчестите жлези стават по-активни.

 

При появата на първите зъбки детето може да вдигне температура. Понякога симптомите могат да се объркат от майката със симптомите на грип или настинка, но ако оплакванията са провокирани от зъбките, те трябва да отшумят за 2-3 дни. Ако продължат повече, тогава трябва да се консултирате с лекар.

 

Вижте още: Пробив на млечните зъби

 

При всички случаи, ако температурата на детето надвиши 38 градуса С, трябва да се обърнете към лекар, тъй като най-вероятно причината не е свързана със зъбките.

 

Обикновено първите зъбчета, които поникват, са долните централни резци. След няколко месеца се появяват горните четири резеца. При навършването на една годинка детето обикновено има около шест зъба – четири горе и два долу.

 

Помощ при поникване на зъбките

 

Най-доброто средство, което ускорява появата на зъбките и същевременно успокоява венците на бебето, е дъвченето. Оставете бебето да дъвче различни предмети без остри ръбове, които са и достатъчно меки, за да не го наранят. На пазара вече се предлага богата гама от различни гумени пръстени, залъгалки, дори такива, които се замразяват.

 

Можете да опитате да дадете на бебето коричка хляб. Можете да мажете венците му с успокояващи болката и охлаждащи кремове, но е добре предварително да се консултирате с лекар, тъй като някои от тях съдържат лекарствени средства и не е добре да се прекалява с тях. Други са направени изцяло от билки и могат да се мажат по-често.

 

Миене на зъбките

 

Вижте още: Никненето на зъбките

 

Денталните специалисти обичат да казват, че човек и един зъб да има в устата си, трябва да го мие. На някои родители може да им се струва още много рано, но е добре да започнете да поддържате устната хигиена на детето, за да се премахват остатъците от храната, които се полепват по зъбките на детето. Първите зъбки се почистват със специална мека четка-напръстник. Когато се появят около 8-10 зъбчета можете да започнете да ги миете с четка и паста.

 

Четката за зъби трябва да се сменя на всеки 3 месеца. До 3 годинки количеството паста за зъби, което се използва за едно миене, е колкото грахово зърно. Зъбките трябва да се мият 2 пъти дневно – сутрин и вечер.

 

В някои пасти за зъби се съдържа флуор. Следете внимателно дали пастата за зъби, която ползвате е от тях, тъй като не бива да се прекалява с флуора. Натрупването на по-голямо количество от него води до промяна в цвета на зъбния емайл.

Добави коментар