Първите грижи за бебето след изписването – част 1

Скъпи родители, с изписването на новороденото дете, идва нова радост в дома ви. Заедно с нея идват и нови отговорности, за които някои са подготвени, а други не. Всъщност няма нищо, с което не бихте могли да се справите, защото здравото бебе не се нуждае от много неща.

 

Важно е да сте приготвили подходящ кът за него, където да му е осигурен топлинен комфорт. Достатъчно е да бъде нахранено и подсушено. И разбира се, да бъде обгрижвано с любов и нежност. Детското креватче трябва да поставите на подходящо място, защитено от пряка слънчева светлина и въздушно течение.

 

През първите 2 месеца бебето ви ще прекарва по-голямата част от денонощието в сън. В първия месец стайната температура трябва да е около 22 градуса. През втория месец градусите през нощта трябва де се поддържат до 19 – 20. В случай на прегряване детето става неспокойно, плачливо, кожата му се зачервява.

 

През този период все още липсват естествените механизми за поддържане температурата на тялото и тя се влияе от околната температура. В първите месеци бебето ви няма нужда от възглавница.

 

Кожата на новороденото е много тънка нежна и деликатна, може лесно да се нарани и възпали. Зоната на пелените е изложена на най-сериозен стрес. За да бъде здрава, трябва да се поддържа с подходяща бебешка козметика. Необходимо е на всеки три часа да сменяте пелените на бебето. Трябва да го измивате всеки път след изхождане по голяма нужда, като най-правилно е измиването под течаща вода, която се нагласява с умерена струя, а температурата и се контролира с лакътя.

 

Четете още: Къпане на бебето

 

Детето се подхваща така, че гърдичките му да полегнат на едната ви предмишница. За по сигурно, дланта трябва да обхване здраво рамото. Свободната ръка се поставя под водната струя, така че най-напред да тече върху вашата ръка след това по седалището на детето, за да знаете във всеки момент каква е температурата на водата.

 

Къпането обикновено се прави вечерта, преди предстоящото хранене, когато стомахчето на бебето е почти празно. Така детето ви ще се отпусне и сънят му ще бъде по-спокоен.

 

При новородените къпането продължава не повече от 5 до 7 минути. Помещението трябва да е затоплено до около 26 градуса по Целзий. За да се избегне охлаждане, преди и по време на банята, предварително следва да сте подготвили ваничката, хавлийка за подсушаване и памучни пелени.

 

Четете още: Трябва ли да използвам сапунена вода, за да почистя бебето, когато сменям пелените?

 

Трябва да разполагате с подходяща козметика за баня и козметика за след къпане. Хавлийката се постила върху бебешкия плот а върху нея се поставя памучна пелена. Ваничката се налива с вода. В подходящ съд се приготвя чиста вода за изплакване след къпане.

 

Температурата на водата и на двете места да бъде с температурата на тялото – около 37 градуса. Къпането започва с бавно намокряне от краката нагоре към главата. /Ако седалището е замърсено то се измива предварително/ Не бива да се правят резки движения. По време на банята детето не трябва да бъде потапяно изведнъж във водата и да бъде плискано.

 

Никога не оставяйте бебето само докато има вода във ваничката. Така ще се избегнат инциденти. Когато къпането приключи, детето се завива в предварително застланата и затоплена хавлийка. Подсушават се внимателно главата и тялото без фрикции, които могат да наранят кожата. Подсушават се старателно и ушните мидички.

 

Четете още: Какво да използваме при къпането на бебето

 

След това детето се развива и цялото тяло се намазва с подходящо подхранващо олио или тоалетно мляко, включително и по кожата на лицето. Движенията трябва да са галещи и нежни, за да се отпусне бебето преди кърмене. Горната дрешка облечете преди да се постави новата пелена! Така ще избегнете опасността от охлаждане. Преди поставяне на новата пелена намажете седалището с крем против подсичане!

 

Продължава на: Първите грижи за бебето след изписването – част 2

 

Материалът е подготвен в партньорство с екип на Неонатологичното отделение към:

 

Добави коментар