Първите грижи за бебето след изписването – част 3

Продължава от: Първите грижи за бебето след изписването – част 2

 

В първите дни след раждането детето почти не отваря очи и не мига. Предпочита тъмнината. Изражението на лицето се мени по време на съня. В кратките периоди на бодърстване се забелязва несъзнателна усмивка. В края на първата седмица може да се появи и съзнателна усмивка при чуване гласа на майката или друго въздействие от заобикалящата среда.

 

Бебето промърква и издава пискливи звуци при пробуждане. Към десетия ден то проявява радост при поява на майката, и при звуците на гласа ѝ. Към края на първия месец детето започва да гука и активно се включва в общуването. Понякога при обръщане към него с думи, то започва леко да прокашля. Учестяването на дишането и сумтенето също са средство за изразяване на емоции.

 

Детето изразява своите емоции доколкото може и ако майката ги разгадае, следва усмивка, ако не, следва нервничене и плач. Силните звуци плашат бебето, а тихата музика го успокоява. Трябва да се обръща особено внимание на това как се храни детето, на неврологичния му статус, на оцветката на кожата и лигавиците, на пъпната раничка, наддаването на тегло, състоянието на фонтанелата.

 

Необходимо е да се осигури оптимална среда за развитие на детето. Рационално хранене, съответен денонощен режим, максимално пребиваване на чист въздух, закалителни процедури, масаж и гимнастика, профилактика на рахит и анемия.

 

Четете още: Кога бебето ще се усмихне за пръв път?

 

Смяна на пелените

 

Необходими неща:

 

• чиста пелена

• памучна пелена и мека хавлиена кърпа

• детска козметика за почистване и къпане

• влажни кърпички, защитен крем против подсичане

• масичка за тоалет на бебето

• закрит съд за използваното бельо

 

Подготовка за манипулацията:

 

• Измиване на ръцете под течаща вода – двукратно насапунисване и подсушаване.

• Застилане на масичката за тоалет с хавлиената кърпа и върху нея пеленката.

• Сваляне на памперса на бебето в креватчето, като първо се проверява съдържанието на същия с леко издърпване на края.

 

 

Освободете залепващите ленти и не бързайте да отстраните пелената, защото бебето може да се доизпишка. Ако се е наакало, избършете седалището му с чистата част на пелената. Обърнете внимание на вида на изпражненията: през първите три дни новороденото отделя мекониум с тъмен цвят.

 

След това изхожданията са с жълтеникава оцветка, с почти течна консистенция и леко кисела миризма. При кърмените бебета изхожданията са 5-6 пъти дневно. Затова преди всяко кърмене се препоръчва смяна на пелената.

 

Четете още: 7 признака, че детето ви ви обича

 

• Следва сгъване и изхвърляне на използваната пелена.

• Задължително измиване на бебето под течаща топла вода с подходяща бебешка козметика, ако нямате на разположение и водата е достатъчна.

• Момиченцата се измиват задължително отпред назад!

/Ако няма условия за измиване, да се използват подходящи влажни салфетки./

• След измиването да се подсуши кожата с леко потупване. Оставете за малко детето голо. ”Въздушната баня” е добра профилактика срещу подсичането.

• При чувствителна кожа е задължително да се нанесе тънък слой специален защитен детски крем за под пелената.

• Поставя се детето така, че горния край на пелената на е на нивото на кръста.

• Налага се на коремчето и се поставят закрепващите ленти.

/При момчетата е необходимо предварително да се насочи пениса надолу./

• Проверяваме дали пелената не притиска коремчето. /Трябва да можем спокойно да проврем два пръста между нея и коремчето./

 

Дневен режим

 

В първите 3- 4 седмици бебето трябва да се храни при поискване! То ще яде и през деня, и през нощта, а между храненията ще спи, събуждайки се за кратко преди следващото хранене и ще бодърствува 15-тина минути. След втората седмица трябва да започнете да го учите да отличава деня от нощта. Затова при нощното хранене не бива да включвате ярка светлина и да не се вдига шум.

 

Закаляване

 

Закаляването може да започне по всяко време на годината, стига детето да е здраво, да не е прегрято или охладено. Започва се още първите дни след изписването от родилното. Започва са с въздушни бани, които се съчетават с разходката.

 

Как на практика се провежда въздушната баня – температурата постепенно се намалява до 18-20 градуса. Закаляването се провежда по време на ежедневните хигиенни процедури и храненето. Когато бебето е разповито, то суче по-активно.

 

Четете още: 9 причини, заради които бебето плаче

 

Проветряване на помещението – прави се в отсъствие на детето. През есента и зимата се проветрява 4 – 5 пъти по 10 – 15 минути. Снижаването на температурата в стаята е добро средство за закаляване на бебето. През лятото следва прозорецът да бъде отворен. Оптималната стайна температура е 20 – 22 градуса!

 

Разходката и сън на открито са също важна закалителна процедура. Колко трябва да продължи въздушната баня? Първоначално е 1 – 2 минути. От третата седмица може да се увеличи до 4 – 5 минути. В последствие в течение на първото полугодие след раждането въздушни бани могат да се правят два пъти дневно по 10 минути, а след 6-тия месец по 15 минути.

 

 

Възпитание

 

Препоръчва се да се обръщате ласкаво към бебето, да му пеете, като се стремите да привлечете вниманието му. Да го накарате да проследи предмети и да открива източникът на звук. Още след раждането по аромата и гласа, бебето разпознава майка си. Първоначално вижда само размазани очертания на предметите и лицата, но се успокоява при нежно докосване и галене.

 

С всеки изминат ден детето придобива нови навици. Започва все по-ясно да различава цветове и звуци, а координацията на зрението и движенията му помагат да хваща предмети, като постепенно опознава тяхната форма. Установено е, че новороденото вижда на разстояние около 20 см., а към 4 – 6 месеца вече гледа на околния свят както виждат възрастните.

 

Четете още: Как играчките на кошарката влияят на съня на бебето?

 

Прикачването на цветна въртележка над креватчето с нежна мелодия подпомага да се успокои детето и да се концентрира зрението и вниманието му. Хубавата нежна мелодия е способна да успокои плачливото дете. Към 2 мес. възраст детето започва да фокусира погледа върху въртящата се играчка, а към 3- 4 месечна възраст то посяга към нея и я хваща с ръка.

 

За да подпомогнете развитието на зрението е добре да придвижвате ярка играчка пред погледа му, или светеща играчка с червен и жълт цвят. Развивайте емоциите на бебето – променяйте интонацията, усмихвайте му се, леко го галете по главичката при кърмене, по раменете и ръцете, когато го преобличате, разговаряйте ласкаво с него.

 

Разходка

Кога може да излезете на първа разходка? Ако е родено през зимата, може да направите първата разходка на 8 – 10 ти ден след раждането. При температура на въздуха под 10 градуса трябва да замените разходката с по-често проветряване на стаята.

 

Четете още: 5 мита за съня на бебето

 

При родено през лятото дете, разходката може да се прави още в първите дни след изписването от родилния дом. В началото продължителността на разходката не бива да надвишава 15 минути. Постепенно следва да се увеличи до 1,5 – 2 часа. Може да извеждате на разходка бебето два пъти дневно.

 

На новороденото трябва да обличате 1-2 слоя дрехи повече отколкото на себе си. По-големите деца обличайте както сте облечени самите вие. Разходката трябва да се отмени ако навън е под минус 5 градуса, или е над 30 градуса.

 

Материалът е подготвен в партньорство с екип на Неонатологичното отделение към:

 

Добави коментар