бебе, грижи, развитие, пелени, емоции, хранене, температура -bebe-griji-razvitie-peleni-emocii-hranene-temperatura

Първите грижи за бебето след изписването – част 3

Продължава от: Първите грижи за бебето след изписването – част 2

 

В първите дни след раждането детето почти не отваря очи и не мига. Предпочита тъмнината. Изражението на лицето се мени по време на съня . В кратките периоди на бодърстване се забелязва несъзнателна усмивка. В края на първата седмица може да се появи и съзнателна усмивка при чуване гласа на майката или друго въздействие от заобикалящата среда.

 

Бебето промърква и издава пискливи звуци при пробуждане. Към десетия ден то проявява радост при поява на майката, и при звуците на гласа ѝ. Към края на първия месец детето започва да гука и активно се включва в общуването. Понякога при обръщане към него с думи, то започва леко да прокашля. Учестяването на дишането и сумтенето също са средство за изразяване на емоции.

 

Детето изразява своите емоции доколкото може и ако майката ги разгадае, следва усмивка, ако не, следва нервничене и плач. Силните звуци плашат бебето, а тихата музика го успокоява. Трябва да се обръща особено внимание на това как се храни детето, на неврологичния му статус, на оцветката на кожата и лигавиците, на пъпната раничка, наддаването на тегло, състоянието на фонтанелата.

 

бебе, грижи, развитие, пелени, емоции, хранене, температура

 

Необходимо е да се осигури оптимална среда за развитие на детето. Рационално хранене, съответен денонощен режим, максимално пребиваване на чист въздух, закалителни процедури, масаж и гимнастика, профилактика на рахит и анемия.

 

Смяна на пелените

Необходими неща:

• чиста пелена

• памучна пелена и мека хавлиена кърпа

• детска козметика за почистване и къпане

• влажни кърпички, защитен крем против подсичане

• масичка за тоалет на бебето

• закрит съд за използваното бельо

 

Четете още: Кога бебето ще се усмихне за пръв път?

 

Подготовка за манипулацията:

• Измиване на ръцете под течаща вода – двукратно насапунисване и подсушаване.

• Застилане на масичката за тоалет с хавлиената кърпа и върху нея пеленката.

• Сваляне на памперса на бебето в креватчето, като първо се проверява съдържанието на същия с леко издърпване на края.

 

бебе, грижи, развитие, пелени, емоции, хранене, температура

 

Освободете залепващите ленти и не бързайте да отстраните пелената, защото бебето може да се доизпишка. Ако се е наакало, избършете седалището му с чистата част на пелената. Обърнете внимание на вида на изпражненията: през първите три дни новороденото отделя мекониум с тъмен цвят.

 

След това изхожданията са с жълтеникава оцветка, с почти течна консистенция и леко кисела миризма. При кърмените бебета изхожданията са 5-6 пъти дневно. Затова преди всяко кърмене се препоръчва смяна на пелената.

 

Четете още: 7 признака, че детето ви ви обича

 

• Следва сгъване и изхвърляне на използваната пелена.

• Задължително измиване на бебето под течаща топла вода с подходяща бебешка козметика, ако нямате на разположение и водата е достатъчна.

• Момиченцата се измиват задължително отпред назад!

/Ако няма условия за измиване, да се използват подходящи влажни салфетки./

 

бебе, грижи, развитие, пелени, емоции, хранене, температура

 

• След измиването да се подсуши кожата с леко потупване. Оставете за малко детето голо. ”Въздушната баня” е добра профилактика срещу подсичането.

• При чувствителна кожа е задължително да се нанесе тънък слой специален защитен детски крем за под пелената.

• Поставя се детето така, че горния край на пелената на е на нивото на кръста.

• Налага се на коремчето и се поставят закрепващите ленти.

/При момчетата е необходимо предварително да се насочи пениса надолу./

• Проверяваме дали пелената не притиска коремчето. /Трябва да можем спокойно да проврем два пръста между нея и коремчето./

 

Четете още: 9 причини, заради които бебето плаче

 

Дневен режим

В първите 3- 4 седмици бебето трябва да се храни при поискване! То ще яде и през деня, и през нощта, а между храненията ще спи, събуждайки се за кратко преди следващото хранене и ще бодърствува 15-тина минути. След втората седмица трябва да започнете да го учите да отличава деня от нощта. Затова при нощното хранене не бива да включвате ярка светлина и да не се вдига шум.

бебе, грижи, развитие, пелени, емоции, хранене, температура

 

Закаляване

Закаляването може да започне по всяко време на годината, стига детето да е здраво, да не е прегрято или охладено. Започва се още първите дни след изписването от родилното. Започва са с въздушни бани, които се съчетават с разходката.

Как на практика се провежда въздушната баня – температурата постепенно се намалява до 18-20 градуса. Закаляването се провежда по време на ежедневните хигиенни процедури и храненето. Когато бебето е разповито, то суче по-активно.

 

Четете още: Повиване на новородено бебе

 

Проветряване на помещението – прави се в отсъствие на детето. През есента и зимата се проветрява 4 – 5 пъти по 10 – 15 минути. Снижаването на температурата в стаята е добро средство за закаляване на бебето. През лятото следва прозорецът да бъде отворен. Оптималната стайна температура е 20 – 22 градуса!

 

Разходката и сън на открито са също важна закалителна процедура. Колко трябва да продължи въздушната баня? Първоначално е 1 – 2 минути. От третата седмица може да се увеличи до 4 – 5 минути. В последствие в течение на първото полугодие след раждането въздушни бани могат да се правят два пъти дневно по 10 минути, а след 6-тия месец по 15 минути.

 

бебе, грижи, развитие, пелени, емоции, хранене, температура

 

Възпитание

Препоръчва се да се обръщате ласкаво към бебето, да му пеете, като се стремите да привлечете вниманието му. Да го накарате да проследи предмети и да открива източникът на звук. Още след раждането по аромата и гласа, бебето разпознава майка си. Първоначално вижда само размазани очертания на предметите и лицата, но се успокоява при нежно докосване и галене.

 

С всеки изминат ден детето придобива нови навици. Започва все по-ясно да различава цветове и звуци, а координацията на зрението и движенията му помагат да хваща предмети, като постепенно опознава тяхната форма. Установено е, че новороденото вижда на разстояние около 20 см., а към 4 – 6 месеца вече гледа на околния свят както виждат възрастните.

 

Четете още: Как играчките на кошарката влияят на съня на бебето?

 

Прикачването на цветна въртележка над креватчето с нежна мелодия подпомага да се успокои детето и да се концентрира зрението и вниманието му. Хубавата нежна мелодия е способна да успокои плачливото дете. Към 2 мес. възраст детето започва да фокусира погледа върху въртящата се играчка, а към 3- 4 месечна възраст то посяга към нея и я хваща с ръка.

 

За да подпомогнете развитието на зрението е добре да придвижвате ярка играчка пред погледа му, или светеща играчка с червен и жълт цвят. Развивайте емоциите на бебето – променяйте интонацията, усмихвайте му се, леко го галете по главичката при кърмене, по раменете и ръцете, когато го преобличате, разговаряйте ласкаво с него.

бебе, грижи, развитие, пелени, емоции, хранене, температура

 

Разходка

Кога може да излезете на първа разходка? Ако е родено през зимата, може да направите първата разходка на 8 – 10 ти ден след раждането. При температура на въздуха под 10 градуса трябва да замените разходката с по-често проветряване на стаята.

 

При родено през лятото дете, разходката може да се прави още в първите дни след изписването от родилния дом. В началото продължителността на разходката не бива да надвишава 15 минути. Постепенно следва да се увеличи до 1,5 – 2 часа. Може да извеждате на разходка бебето два пъти дневно.

 

Четете още: 5 мита за съня на бебето

 

На новороденото трябва да обличате 1-2 слоя дрехи повече отколкото на себе си. По-големите деца обличайте както сте облечени самите вие. Разходката трябва да се отмени ако навън е под минус 5 градуса, или е над 30 градуса.

Добави коментар