Първите грижи за бебето след изписването – част 2

Продължава от: Първите грижи за бебето след изписването – част 1

 

Детето се нуждае от оптимален прием на необходимите хранителни вещества. То трябва да бъде кърмено поне през първите 6 месеца след раждането. С това се гарантира правилно хранене и защита от инфекции. Стимулира се и здравословната чревна флора, която подпомага развитието на имунната система.

 

Честото кърмене е най-добрият стимул за производство на достатъчно кърма, която е най-добрата и лесно усвоима храна през този период Кърменето стимулира характерната чревна флора-лактобацили и бифидобактерии. Известно е, че около 70% от имунните клетки са локализирани в червата. Кърмените бебета са естествено защитени от някои инфекции.

 

Много важен е хранителния режим на майката. Тя трябва да приема достатъчно млечни и месни продукти, витамини под формата на плодове и зеленчуци, и необходимото количество течности – най-малко 2 литра на 24 часа. Нужни са плодови сокове и подходящи чайове, стимулиращи образуването на достатъчно кърма.

 

Четете още: 10 въпроса за бебето към лекаря през първата седмица

 

Трябва да се отчита, че през първия месец става адаптация към новия начин за хранене. Затова често се наблюдават колики, които могат поне да се облекчат с подходящи средства, предписани от вашия педиатър. През първите 6 месеца се препоръчва изключително кърмене, но ако няма възможност, може да се използват оптимално доближаващи се до майчината кърма бебешки млека на основата на кравето мляко.

 

За развитие на оптимална чревна флора от решаващо значение са две основни съставки – пребиотични влакнини, подобряващи развитието на „добрите” бактерии в червата и пробиотични млечно-кисели култури. Бебешките млека, които се предлагат на пазара, са моделирани така, че да бъдат максимално приближени към състава на майчиното мляко.

 

Преди да пристъпите към хранене, ръцете се измиват внимателно със сапун. Бутилката, биберонът и останалите аксесоари старателно се почистват и стерилизират в изпарител или във вряща вода поне 5 – 10 минути. За всяко хранене се преварява прясна вода, която се оставя да се охлади на водна баня.

 

Необходими са две подсушени мерителни бутилки В едната се отсипва необходимото количество вода за приготвяне на дозата. След това 2/3 от отмерената вода се отсипват във втората бутилка и се добавят необходимия брой мерителни лъжички от храната, лъжичката трябва да е равна.

 

Четете още: Повиване на новородено бебе

 

Излишното количество се отстранява с нож. Шишето се затваря и разклаща за около 15 секунди. Добавя се останалата част от водата и старателно се разклаща до пълното разтваряне. Проверява се температурата на приготвеното мляко на гърба на китката. Тя трябва да бъде приблизително 37 градуса.

Отвореният пакет внимателно се затваря и се съхранява на сухо място при стайна температура. Може да се използва в рамките на 3 седмици до 25 градуса по Целзий. За всяко хранене се приготвя нова храна! Детето да се държи изправено за няколко минути след хранене за предотвратяване на повръщане и аспирация.

 

Продължава на: Първите грижи за бебето след изписването – част 3

 

Материалът е подготвен в партньорство с екип на Неонатологичното отделение към:

 

 

Добави коментар