Първите ваксини на бебето трябва да се отложат, ако майката е с активна COVID инфекция

Интервю с Д-р Борислав Дангъров

Неонатолог, завеждащ Неонатологично отделение – МК „Д-р Щерев“

 

Случаите на усложнения при бременни жени, а и при малки деца и бебета, засегнати от COVID-19, са причина за все повече въпроси от ваша страна. За да бъдем максимално полезни, потърсихме отговорите от д-р Борислав Дангъров, завеждащ Неонатологично отделение в Медицински комплекс “Д-р Щерев”. Както вече ви информирахме, отделението има втора степен на компетентност, което позволява полагане на медицинска грижа за недоносени новородени.

 

COVID-19 засяга все повече бременни жени. Какви са първите съвети, които можете да дадете на майките, които по време на бременността се заразят от вируса?

 

Д-р Дангъров: Наистина британският щам на вируса се разпространява изключително бързо и засяга все повече млади хора, бременни жени и дори деца. За съжаление при някои случаи заболяването протича тежко. Основният съвет, който мога да дам е – не чакайте!

 

Още при първите симптоми, особено когато говорим за бременни жени, е изключително важно да се на прави консултация с личния лекар и наблюдаващия АГ специалист, за да се започне навременно и адекватно лечение. Само по-този начин може да се избегнат евентуални усложнения. Обратното, прилагането на самолечение може да бъде опасно както за бременната жена, така и за бебето.

 

Налага ли се да се прилагат по-специални грижи за новородените, ако майките им са с активна инфекция по време на раждането?

 

Д-р Дангъров: Новородените от майки с COVID-19 са рискови. При една не малка част от тях има съпътстващи проблеми, засягащи нормалната кардиопулмонална адаптация, което налага престой в Неонатологично интензивно отделение, както и прилагането на комплексно лечение. След раждането, още от родилната зала, бебето се изолира в кувьоз и се превежда за наблюдение в COVID сектора на болницата.

 

Мониторират се жизнените показатели и се проследява адаптацията в първите часове. На 24-часова възраст се взима PCR тест от назофаринкса, както и кръвни изследвания за установяването на евентуална възпалителна активност. Ако показателите са в норма и бебето показва добра адаптация, то се отглежда като едно здраво дете.

 

Може ли бебето да бъде в контакт с майка си, ако то е с негативен тест?

 

Д-р Дангъров: Няма категорично становище за изолиране на бебето от болната майка, но поради високия риск от заразяване при близкия контакт, ние съветваме майките да не контактуват с новородените си деца, тъй като рискът е по-голям от ползата. Тук обаче крайното решение е на майката. Ако тя прецени, че иска да е близо до детето си, подписва информирано съгласие, поема риска и отговорността от евентуално заразяване на новороденото ѝ дете.

 

Кога се поставят първите задължителни ваксини, така че да се гарантират максималната безопасност и здравето на новороденото?

 

Д-р Дангъров: Подробно разговаряме с майката за това кой ще се грижи за детето след изписването. Ако тя възнамерява да има пряк контакт с бебето вкъщи, при кърмене например, не поставяме първите ваксини поради риск от усложнения при евентуално заразяване. След пълно оздравяване на майката правим бърз антигенен тест на бебето и ако той е отрицателен, тогава го ваксинираме с ясното съзнание, че няма да му навредим.

 

Кой трябва да поеме грижите за новороденото след като бъде изписано от болницата?

 

Д-р Дангъров: Нашият съвет е това да бъде здрав роднина – баща, баба, леля и т.н. Най-безопасно е именно те да се грижат за бебето, докато майката не получи отрицателен PCR тест. При изписването те получават подробни съвети за грижите и държат връзка с нас и наблюдаващия педиатър при евентуални проблеми.

 

Ако все пак майката няма друг вариант, как трябва да се грижи за бебето си, така че да го защити максимално?

 

Д-р Дангъров: Да използва лични предпазни средства – маска и ръкавици, когато и се налага да прави тоалет на бебето или да го кърми. Задължително е старателното измиване на ръцете преди и след пипане на бебето, както и използването на дезинфектанти. Помещението, в което се отглежда новороденото, трябва да се проветрява редовно.

 

Трябва ли на новороденото да се направи още един антигенен или PCR тест след изписването, ако първият направен в болницата е бил отрицателен? Ако е необходимо, колко време след раждането трябва да се направи той?

 

Д-р Дангъров: Повторен тест е необходим, ако детето е имало контакт с майката вкъщи и предстои поставяне на отложените ваксини. Разбира се, тест се прави, ако бебето има каквато и да е симптоматика, насочваща към COVID инфекция. Това най-често се налага между 8 и 14-дневна възраст.

 

А какво ще препоръчате на майките, чиито бебета се заразят с вируса в първите месеци след раждането?

 

Д-р Дангъров: Да реагират веднага. Да потърсят незабавно лекарска помощ, да не прилагат самолечение и да не отлагат или отказват хоспитализация при необходимост.

 

Може ли вирусът да е опасен за бебетата и да доведе до усложнения или те го прекарват сравнително леко? Какво показват данните до този момент?

 

Д-р Дангъров: Британският щам засяга все повече деца от различни възрасти, включително и новородени. Симптомите са различни, някои го изкарват с много дискретна симптоматика. При други се развива дихателна недостатъчност, налагаща хоспитализация и кислородотерапия. За щастие рядко се стига до тежки усложнения, налагащи апаратна вентилация.

 

Друга голяма група деца развиват стомашно-чревни симптоми – повръщане, водниста диария, диселектролитемия, обезводняване, които налагат хоспитализация и прилагането на рехидратираща терапия. При тези симптоми възстановяването е бързо и без отчетени сериозни усложнения.

 

Какъв е Вашият съвет към всички дами, на които им предстои да създадат нов живот в тези времена на  световна пандемия?

 

Д-р Дангъров: Да бъдат смели и уверени в това важно решение. Страхът и тревогата не трябва да надделяват над реализирането на репродуктивните им планове. Новият живот е дар от Бога, нека смело го приемат и да бъдат щастливи! Отлагането на забременяването, не би довело до по-добри резултати.

 

Д-р Борислав Дангъров е част от екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ от 2019 г. Преди това той работи в Специализирана болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“. С повишаване на нивото на неонатологичното отделение на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ той пое ръководството на отделението и екипа му.

 

Материалът е любезно предоставен от партньорите ни:

 

Добави коментар