бебе, първа усмивка, усмихва

Първата усмивка на бебчо

Първата усмивка на бебето ви ще ви се стори като най-голямата награда, която може да получите в живота си, след като сте преминали през сутрешното гадене, безсънните нощи и стреса около раждането. Няма нищо по-сладко от усмихнатото бебешко личице, изразяващо щастие или наслада. Освен това усмивките са и знак за развиващите се социални умения на бебето. То започва да прави прехода от сладко и спящо пухкаво човече, към общително и неустоимо сладко бебче.

 

Кога да очаквате първата усмивка?

 

Възможно е вече да сте чували от по-възрастното поколение или приятелите ви, които вече имат деца, че усмивките на новородено (преди навършването на 1 месец) са по-скоро несъзнателни, отколкото породени от неговите емоции. За съжаление, може би до някъде са прави, но вие разбира се не сте длъжни да вярвате.

 

бебе, първа усмивка, усмихва

 

Независимо от това, бебетата се усмихват поради някаква причина, като например защото вече се унасят в сън или защото са настанени в топлото и удобно легло, или защото пишкат. Чувствайте се свободни да се наслаждавате на тези усмивки, без значение каква е причината за тях.

 

Четете още: Кога бебето ще се усмихне за пръв път?

 

Преди да се появи първата истинска съзнателна усмивка можете да забележите, че бебето ви „репетира“ движенията, които трябва да направи с устата си. Най-вероятно истинската ослепителна усмивка ще изгрее на лицето на малкото ви съкровище между 4 и 6 седмица. В тази хубава усмивка ще участва цялото лице на бебето, а не само устата му – когато я видите, веднага ще забележите разликата.

 

бебе, първа усмивка, усмихва

 

Как да помогнете на бебето си да започне да се усмихва?

 

За да помогнете на бебето си да се усмихне го дарявайте с множество усмивки и прегръдки, играйте си често с него и му говорете постоянно. Изследванията показват, че бебета, които получават постоянна родителска грижа и обич още през първите си седмици, се развиват по-бързо, имат по-големи мозъци и са по-общителни. Така че ако вече нямате търпение да видите тази усмивка, усмихвайте се постоянно на бебето си, сякаш е най-хубавото нещо на света, каквото всъщност е.

 

Четете още: 7 признака, че детето ви ви обича

 

Не се тревожете

 

Точно както някои възрастни се усмихват повече от други, така и някои бебета се усмихват повече от други. Ако бебето ви вече е на 1 месец, но все още не се усмихва, не се тревожете. Първата истинска усмивка може да ви се струва отчайващо неуловима, тъй като дори при някои от най-щастливите бебета, може да се появи между 4 седмична и 4 месечна възраст.

 

бебе, първа усмивка, усмихва

 

Може би сте чували, че ако бебето ви не се усмихва, това може да е ранен симптом за разстройство от аутистичния спектър. Не че това не е вярно, но изключително рядко липсата на усмивки е единствен симптом. Ако детето ви не е започнало да се усмихва до 4 месец, но вече развива вокалните си умения, прави контакт с очите си и реагира на вербални и визуални стимули, много вероятно е то просто да не е от особено усмихващите се личности – поне не и на този ранен етап от развитието си. Ако все пак имате притеснения, обсъдете ги с педиатъра си.

 

Четете още: 9 причини, заради които бебето плаче

 

Какво следва?

 

Малко след първата усмивка, бебето ви вероятно вече се упражнява и за първия си смях, така че бъдете готови съвсем скоро да чуете смехът, който ще е като музика за ушите ви.

 

Снимки: bryangeek, MTSOfan, Julie, Dave & Family, Brett Holt Foter.com

Добави коментар