Първата среща на детето със зъболекаря

Интервю с д-р Анета Цокова , специалист по дентална медицина.

 

МТА: Кога трябва да бъде първото посещение на детето при дентален специалист?

 

Д-р Анета Цокова: Детето трябва да се заведе на зъболекар преди да има някакви проблеми. Най-добре е това да стане още при пробива на първите зъбки, след което да се правят контролни прегледи на не повече от 6 месеца.

 

Вижте още: Грижата за зъбите започва още преди тяхната поява

 

Добре е първите срещи с денталния лекар, апаратурата и обстановката в кабинета да бъдат под формата на игра и детето да се почувства в приятелска атмосфера, да бъде предразположено за доверие в лекаря и в безопасността на процедурите, които се извършват там. Това е необходимо, както за да се избегне създаване на негативно отношение и свързване на кабинета с болка, така и да се проследява здравето на детската уста, да се извършва профилактика, да се обучава детето в миене на зъбките и да не се стига до дълбоки кариеси или по-тежки диагнози.

 

МТА: Какъв е правилният подход към детето по време на лечение на зъбите?

 

Д-р Анета Цокова: Първо, на детето винаги трябва да му се обяснява какво предстои да му се прави, като обясненията са съобразени с нивото на разбиране според възрастта. Добре е да се правят сравнения с познати за детето явления и предмети, които го заобикалят в ежедневието му.

 

Вижте още: Пробив и хигиена на постоянните зъби

 

Преди да се пристъпи към каквито и да е действия, трябва да се опита да се предразположи и да му се даде възможност да свикне с обстановката и новите хора в лицето на доктора и асистента му, като е препоръчително да се изгради доверие и форма на приятелство за по-малките деца или уважение при по-големите деца.

 

Детето трябва да се чувства разбирано и да усеща съпричастност, но също така трябва да приема, че има неща, които трябва да се направят дори и то да не иска и тези неща се определят от родителите и от лекаря.

 

МТА: Трябва ли да се лекуват млечните зъбки, след като ще се сменят ?

 

Д-р Анета Цокова: Млечните зъби се сменят постепенно във възрастовия диапазон от 5,5 – 6 до 11 – 12 години. През това време детето се нуждае от млечните си зъбки, за да се храни нормално, за да има самочувствие да се усмихва в компанията на останалите деца и не на последно място, за да се пази място в зъбната редица за пробив на новите постоянни зъбки.

 

Така че лечението на млечните зъби е задължително и то е добре да се прави преди процесът на разваляне да е твърде напреднал, за да се избягват болката и продължителните манипулации.

 

МТА: Може ли да се поставят силанти на никнещи зъби при децата?

 

Вижте още: Денталните силанти

 

Д-р Анета Цокова: Силантите се поставят само на дъвкателни зъби, след като цялата дъвкателна повърхност е открита от венеца. Дори зъбчето да не е изцяло поникнало, достатъчно е там, където се поставя силанта, да няма венец, за да може да се подсуши повърхността, която се силанизира.

 

МТА: Безопасно ли да се прави рентгенова снимка на зъбите в детска възраст?

 

Д-р Анета Цокова: Рентгенова снимка в детска възраст се прави само при неотложна необходимост – например травма със съмнение за счупване или някакъв вид дислокация. Може да се направи също при закъсняване на пробива, за да се установи наличие или липса на зъбни зародиши. Съвременните рентгенови апарати имат сравнително малко лъчение и когато е нужно, не би трябвало да има притеснения да се направи снимка.

 

МТА: Кои са най-новите тенденции и технологии при лечение на детските зъби?

 

Д-р Анета Цокова: Сравнително нова възможност за премахване на кариозната маса както при деца, така и при възрастни е работата с лазер като допълнение към традиционните машинки – турбина и обратен наконечник. Работата с лазер не може да замести изцяло стария метод, но може да се ползва за основната част от почистването на болното зъбче.

 

Първо предимство на лазера е, че работата с него е безконтактна – от разстояние 2-3 мм, което спестява на детето усещането за вибрация или натиск. Освен това лазерният лъч при определени параметри има способността да понижава чувствителността и усещането за болка.

 

Вижте още: Стволовите клетки – новата Фея на зъбките

 

Друго предимство е, че обработената с него повърхност е чиста – както от микроорганизми, така и от типичния за конвенционалната техника „размазан“ слой, който пречи на добрата връзка между зъба и полимерните пломби. Т.е. ако детето е спокойно и може да се осигури сухота на зъбчето, обработено преди това с лазер, би трябвало пломбичката да стане по-здрава.

 

Работата с лазер изисква малко повече време и при нея също има шум и пръска вода, но е добра алтернатива за по-притеснителни деца.

Добави коментар