Първата немлечна храна – захранване на кърмачето

Естествено храненото кърмаче от здрава и със съответен хранителен режим майка, както и изкуствено храненото с формула дете, нямат нужда от друга допълнителна храна в първите 4 – 6 месеца от живота си.

 

Бебетата, които не получават допълнителни храни през втората половина на първата година от живота си може да изостават в растежа си. Добре е приемането на новите за кърмачето храни да става постепенно. Те не бива да се дават много рано, тъй като децата са склонни към алергични реакции на по-малка възраст.

 

Майчиното мляко, макар и превъзходно по състав за малкото кърмаче, става недостатъчна храна за него след шест месечна възраст. Преди всичко е незадоволителен неговия състав по отношение на желязото и витамин С. Изкуствено или смесено хранените с хуманизирани млека кърмачета също имат нужда, както естествено хранените бебета от немлечни храни.

 

Непосредствено след раждането е налице само рефлексът за сучене. Бебето е в състояние да поема и преглъща само течна храна. По-късно /още в края на втория месец/ то може да поема полутечна храна. Към шест месечна възраст, с появата на първите зъби, става възможно то да сдъвква по-твърда храна.

 

В тези първи опити кърмачето трябва да бъде наблюдавано внимателно от възрастен да не се задави. Постепенно то натрупва опит с преглъщането на сдъвканата храна без да се задавя.

 

Вижте още: Кои храни не трябва да давате на бебето си?

 

Стомахът и червата са с недоразвити функции в първите месеци след раждането и могат да обработват само мляко. Постепенно се увеличават функционалните им възможности за храносмилане чрез производството на достатъчни по количество ензими.

 

Бъбреците на кърмачетата не могат да концентрират ефикасно урината, поради което отделят повече вода чрез нея в сравнение с възрастните. Това обяснява склонността към дехидратация у кърмачетата.

 

Първа немлечна храна

 

Най-ранните хранителни нужди на всяко кърмаче, което вече трябва да поеме немлечни храни са от желязо и витамин С. Запасите от желязо с които се ражда едно дете се изчерпват по времето, когато то удвоява теглото си от раждането /в края на 4-ия месец/ и тогава именно е необходим допълнителен внос на желязо, независимо от вида на хранене.

 

бебе, храна, кърмаче, мляко, алергия, затлъстяване, зеленчук, плод

 

Железният дефицит е познат хранителен проблем на ранното детство. Най-често това състояние се среща във възрастта между шест месеца и три годишна възраст. То е резултат на интензивния растеж и голямото количество мляко в диетата на децата през този възрастов период. Известно е, че кравето мляко е бедно на желязо.

 

Вижте още: Кога трябва да въведете допълнителна храна към кърменето?

 

Някои наблюдения установяват, че даването най-напред на сладки плодови сокове създава предпочитание към сладкото и след това кърмачетата не приемат с охота или отказват по-късно дадените зеленчукови сокове и храни. Поради това не малко специалисти по детско хранене препоръчват най-напред на кърмачето да се дадат зеленчукови, а по-късно и плодови сокове.

 

Освен нежеланието за поемане на зеленчуци, възпитаването на вкус към сладкото не е особено полезен, като се има предвид, че при рационален режим сладките храни нямат място с изключение на десертите. Освен това те предразполагат и към затлъстяване.

 

Когато се дава за първи път нова храна на кърмачето, тя трябва да бъде единствената различна част от неговото меню за деня. Освен това количеството й трябва да е много малко /една-две чаени лъжички/, като се следи за поява на алергични реакции /кожни обриви, чревно разстройство със слуз и жилчици кръв, кихане, кашлица/.

 

Задължително условие при въвеждане на нова храна е кърмачето да е здраво.

 

Алергични реакции към храната

 

Алергичната реакция може да се прояви непосредствено след консумация на съответната храна, но алергични симптоми могат да се наблюдават дори и след като са изминали пет дни от консумацията на храната. Поради това не е лесно да се установи зависимостта между консумацията на храната и късната алергична реакция. Ако в семейството има алергични страдания, то даването на всяка нова храна трябва да става с по-голямо внимание и насочено наблюдение.

 

Вижте още: Алергии при децата

 

Диагностицирането на незабавната алергична реакция е лесно, тъй като симптомите се появяват при консумация на определена храна или при нарушаване на препоръчана вече диета. Храните, при които най-често се получава този тип алергична реакция са орехи, лешници, яйца, мляко, пшеница, фъстъци, пиле, риба, раци.

 

За родителите е важно да знаят, че различни симптоми на дискомфорт у едно дете, появяващи се непосредствено след хранене могат да са израз на хранителна алергия. Такива са стомашни болки, главоболие, ускорен пулс, повръщане, алергичен обрив, кашлица.

 

В семейства с алергични заболявания се препоръчва възможно най-късно даване на краве мляко на кърмачета, а също така да се избягва предлагането на храни, приготвени от алергизиращи плодове и зеленчуци.

 

бебе, храна, кърмаче, мляко, алергия, затлъстяване, зеленчук, плод

 

Повечето готови храни, които се предлагат на пазара в разнообразни варианти са с гарантирано високо качество и разнообразни хранителни съставки. Препоръчва се консумацията им да става направо от бурканчето, за да не се замърсява храната.

 

Вижте още: Най-добрите храни за захранване на бебето – част 1

 

Някои родители предпочитат да хранят децата си с приготвена вкъщи храна. Това предполага тя да се приготвя почти без сол. Приготвяната в къщи храна за възрастни съдържа много повече сол в сравнение с готовите храни за кърмачета. Възрастните могат да поставят в храната си желаните от тях сол и подправки след като отделят част от приготвената храна за тяхното дете.

 

Не се препоръчва подслаждането на вода, чайове и храна да става с мед, тъй като той е силен алерген за кърмачетата. Освен това са описани случаи, при които меда е съдържал бутулинови бацили, предизвикващи отравяния на кърмачетата. Най-добре е подслаждането на храната на бебето да се избегне изцяло.

 

Консервираните зеленчуци не се препоръчват за приготвяне на храна за кърмачета, поради високото съдържание на сол в тях. Необходимо е да се избягва използването в детската кухня на храни с високо съдържание на нитрати.

 

За бебета с установена алергия към белтъка на кравето мляко са произведени и са на нашия пазар специални каши. Те могат да се приготвят със съответното диетично мляко, като по този начин не се нарушава диетичния режим.

 

Вижте още: Алергия към протеините на кравето мляко – част 1

 

Създаване на правилни хранителни навици

 

През първата година от живота на детето се поставят основите на бъдещото му здраве. От гледна точка на хранителния режим уместно е да се създадат хранителни навици, предпазващи от затлъстяване и заболявания на зъбите. Предпазването от затлъстяване ще помогне да се предпазят децата от заболявания свързани с него – атеросклероза, диабет, сърдечно-съдови страдания.

 

Децата трябва да се предпазят от затлъстяване. Най-съществената и единствена мярка, която може да се предприеме през първата година е да се създадат хранителни навици, които поддържат нормално телесното тегло на децата.

 

Преди всичко това означава даването на разнообразни храни в съблазнителен вид, без да се настоява непременно да консумират цялото приготвено количество или цялото съдържание на бурканчето. Препоръчва се избягване на много сладките храни и храните с много калории.

 

бебе, храна, кърмаче, мляко, алергия, затлъстяване, зеленчук, плод

 

За да се предотврати нежеланото затлъстяване, децата трябва да се стимулират да консумират подходящи храни, дори когато не одобряват вкуса им. Например когато са много жадни не бива да се предлага чаша мляко или сок, а вода. Освен това те спират да се хранят, когато усещат стомаха си пълен, независимо дали е поета високо или ниско калорична храна.

 

Вижте още: 5 често срещани проблема при захранването

 

Млеката с ниско съдържание на мазнини не се препоръчват в кърмаческа възраст, освен за много затлъстелите бебета.

 

Най-важният хранителен елемент в детското хранене, осигуряващ нормалния растеж на организма, са белтъчините и поради това тяхното количество трябва да се осигурява ежедневно.

 

Нормалното развитие на зъбите се осигурява от стратегията: рационално хранене; осигуряване на качествена и разнообразна храна; избягване на сладките храни; поемане на достатъчно калций-съдържащи храни.

 

Залъгалки

 

Често пъти бутилката или биберона-залъгалка се дават, за да се успокои детето. Това не се препоръчва, тъй като много продъл­жителното бозаене на биберон в периода на пониквате на зъбите изкривява навън формата на челюстта и става причина за неправилно оформени и издадени напред зъби.

 

Вижте още: Мога ли да добавя сол в храната на бебето?

 

Освен това при продължително бозаене на плодов сок или мляко, те остават продължително време между зъбите и предразполагат развитието на бактерии.

 

Принцип за постепенността

 

Поради много важния в детската диета принцип за постепенността, около 15 дни след като кърмачето вече консумира на обяд зеленчуково пюре, може да се започне даването на плодов десерт. Количеството в началото също е много малко – 1-2 чаени лъжички след обяд, преди млякото. През следващите дни количеството му се увеличава, докато замести изцяло за десетина дни едно хранене.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар