пъп, херния, бебе, дете, мускул, корем, черва

Пъпна херния при бебетата – част 2

Продължава от: Пъпна херния при бебетата – част 1

 

Има ли усложнения, свързани с пъпната херния?

 

Усложнения от пъпната херния рядко се срещат при деца. Въпреки това е възможно да се появят такива както при възрастните, така и при децата, в случай, че пъпната връв е блокирана.

 

Червата, които не могат да бъдат избутани навътре през коремната стена, понякога не получават достатъчно кръв. Това може не само да причини болка, но дори да доведе до гангрена (умиране на некръвоснабдената тъкан), което от своя страна води до опасна инфекция. В допълнение, ако се получи запушване на червата, може да се наложи операция по спешност.

 

пъп, херния, бебе, дете, мускул, корем, черва

 

Свържете се със своя лекар или отидете в спешното отделение веднага, ако се получи запушване или прищипване на червата. Симптомите за това са:

треска

запек

силна коремна болка

болезненост в областта на корема

повръщане

подуване на корема

зачервяване или обезцветяване

 

Четете още: Парализа на бронхиалния плексус при бебетата

 

Лекува ли се пъпната херния?

 

При възрастните обикновено се препоръчва хирургична намеса, за да се предотвратят усложнения. Пъпната херния при децата обаче, често се оправя и без хирургично лечение. Преди да препоръчат операция, лекарите обикновено ще изчакат до момента, в който хернията:

стане силно болезнена

нарасне над 1,2 см в диаметър

не се е свила след 1 г.

все още не е минала, а детето ви вече е на 3-4 г. възраст

е защипала или блокирала черва

 

пъп, херния, бебе, дете, мускул, корем, черва

 

Преди операция

 

Подготовката за тази операция е минимална. Можете да продължите да приемате прозрачни течности до 3 ч. преди операцията.

 

По време на операцията

 

Операцията продължава около час. Лекарят ще направи разрез в областта на пъпа, където е издутината. След това ще избута тъканите обратно през коремната стена. При децата отворът обикновено се затваря с шевове, а при възрастните коремната стена често се укрепва със специално платно.

 

Четете още: Как трябва да се храни бебето ако е болно?

 

Възстановяване след операцията

 

Обикновено операцията минава леко, а през следващата седмица е добре някои дейности да бъдат ограничени. Детето не трябва да посещава училище или детска градина, а за възрастните е препоръчително да почакат преди да се върнат на работа. През първите три дни, мокренето на раната е забранено.

 

Усложненията като цяло са редки, но могат да се появят. Свържете се с лекаря си, ако забележите следните симптоми:

инфекция на мястото на раната

повторна поява на хернията

главоболие

изтръпване на краката

гадене

 

пъп, херния, бебе, дете, мускул, корем, черва

 

Каква е дългосрочната перспектива за пъпната херния?

 

В по-голямата част от случаите на пъпна херния при бебетата тя преминава сама до възраст 3-4 г. Ако мислите, че бебето ви може би има пъпна херния, говорете с педиатъра му. Потърсете спешна помощ, ако виждате, че бебето изпитва болка или издутината става по-голяма и променя цвета си. Възрастни с подобни симптоми също трябва да потърсят лекар веднага.

 

Хирургичната намеса за пъпна херния е сравнително стандартна процедура. Оперирани деца са в състояние да се приберат у дома няколко часа след интервенцията. По-тежките физически активности и спортът обаче, трябва да се върнат в ежедневието на детето най-малко 3 седмици след операцията. След като хернията вече е затворена, рискът да се върне обратно е много малък. 

Добави коментар