пъп, херния, бебе, дете, мускул, корем, черва

Пъпна херния при бебетата – част 1

Какво представлява пъпната херния?

 

Докато бебето все още е в утробата, то е свързано с майката чрез пъпна връв. Чрез нея то получава необходимите за растежа и развитието си хранителни вещества. Пъпната връв на бебето минава през малък отвор в коремният му мускул. В повечето случаи, този малък отвор се затваря веднага след раждането.

 

При пъпната херния отвора в мускулите на корема на бебчето, не се затваря напълно и червата или други тъкани, изпъкват през това по-слабо място около пъпчето. Тя обикновено е безболезнена и не предизвиква дискомфорт. В около 90% от случаите пъпната херния се затваря от само себе си. В случай, че това не се случи до момента, в който детето  навърши 3-4 г., ще е необходимо да се проведе лечение.

 

пъп, херния, бебе, дете, мускул, корем, черва

 

Какви са причините за появата на пъпна херния?

 

Пъпната херния се появява тогава, когато малкият отвор в стомашния мускул, който е позволявал на пъпната връв да премине от там, не се затваря напълно. Тя се среща най-често у децата, но в някои по-редки случаи от нея страдат и възрастни.

 

По-голям риск от появата на пъпна херния има при преждевременно родените бебета и бебета с по-ниско тегло при раждането. Според специалистите, полът на бебето няма значение – не се наблюдава някаква разлика.

 

Четете още: Плагиоцефалия – синдром на сплесканата глава при бебетата – част 1

 

Пъпната херния при възрастни обикновено се появява, когато върху по-слаба участък от коремните мускули се прилага прекалено голям натиск. Това се случва при няколко основни фактора:

наднормено тегло

чести бременности

многоплодни бременности (с близнаци, тризнаци и т.н.)

наличие на течност в коремната кухина

коремни операции

продължителна и тежка кашлица

 

пъп, херния, бебе, дете, мускул, корем, черва

 

Какви са симптомите на пъпна херния?

 

Пъпната херния обикновено може да се забележи, когато бебето плаче, смее се или се напъва при акане. Типичен симптом е подуване или появата на издутина в близост до пъпчето – това е симптом, който не е налице, докато бебето ви е спокойно.

 

Симптомите на пъпна херния при възрастните са същите – подуване или издутина около пъпа, като тази зона може да е и много болезнена. Обикновено е необходимо лечение.

 

Следните симптоми може да сигнализират за по-сериозна ситуация, за която задължително се изисква медицинско лечение:

бебето очевидно изпитва болка

бебето повръща

издутина (както при деца, така и при възрастни), която е болезнена, подута или с различен цвят

 

Четете още: Как да лекувате първата висока температура на бебето

 

Как лекарите диагностицират пъпна херния?

 

Ако забележите някои от посочените по-горе симптоми, се консултирайте с лекар. Той ще прегледа бебето ви, за да определи дали то има пъпна херния. Това се отнася и за възрастните, които имат симптоми.

 

пъп, херния, бебе, дете, мускул, корем, черва

 

Лекарят ще прецени дали хернията може да се избута обратно в коремната кухина, тоест – да се редуцира. Освен това лекарят ще прецени дали част от червата на бебето са заседнали в отвора на коремните мускули. Това е сериозно усложнение, тъй като частта от червата, която е в капан, може да бъде лишена от кръвоснабдяване.

 

Лекарят ви може да поиска направата на рентгенова снимка или да извърши  преглед с ултразвук, за да е сигурен, че няма усложнения. В случай, че има черва, които са блокирани или заседнали, може да се наложи да направите кръвни изследвания, за да се изключат евентуални инфекции.

 

Продължава на: Пъпна херния при бебетата – част 2

Добави коментар