пълзене, бебе, прохождане, мускули, врат

Пълзенето при бебетата – кога се научават?

Пълзенето е първият метод на бебето да се придвижва от точка А до точка Б самостоятелно. Преди стандартното пълзене, бебето ви ще започне да се учи как да запазва баланс върху ръцете и коленете си. След това ще разбере как да се движи напред назад, като се избутва с коленете си. Междувременно мускулите му ще укрепват и ще го подготвят за прохождането.

 

Кога бебетата започват да пълзят?

 

Повечето бебета се научават да пълзят на възраст между 7 и 10 месеца. Вашето бебе може да се научи да се придвижва по друг начин и преди това, например – влачейки се по дупе с помощта на ръце или плъзгайки се по корем.

 

Не се тревожете за стила на придвижване – няма значение как точно го прави. Някои бебета, например, не пълзят, а директно започват да се изправят, да стоят прави и да ходят, подпирайки се на мебели.

 

Имайте предвид, че някои бебета се научават да пълзят по-късно, а други не пълзят изобщо, ако бебето ви започва да координира ръцете и краката си, въпреки че не пълзи, вероятно нямате повод за притеснение.

 

пълзене, бебе, прохождане, мускули, врат

 

Как бебетата се научават да пълзят?

 

Бебето ви вероятно ще се научи да пълзи скоро, след като се научи да стои седнало без да се подпира (около 8 месечна възраст). След този момент, то ще може да държи главата си изправена и да се оглежда, а мускулите на ръцете, краката и гърба му вече ще са достатъчно силни, за да не пада, когато се опитва да застане на ръце и колене.

 

Няколко месеца след като бебето ви се е научило да се придвижва седнало на дупе, ще осъзнае, че може да се движи по-свободно напред назад, когато тялото му е паралелно на пода и като използва крайниците си. На около 9-10 месеца то ще разбере, че може да се изтласква с коленете си и става много по-мобилно. След като натрупа малко опит, ще се научи и да преминава от пълзене към сядане.

 

Четете още: Кога бебето ви ще може да стои седнало?

 

След това бебето ви ще овладее пълзенето до съвършенство и ще започне да премества противоположните ръка и крак заедно, като се движи напред, вместо да използва ръката и крака от едната си страна заедно. На 1 г. вероятно бебето ви вече ще бъде изрядно в пълзенето и повярвайте, няма да можете да го стигнете.

 

Как да помогнете на бебето да започне да пълзи?

 

Лежане по корем

 

Хубаво е да оставяте бебето си да лежи по корем от самото начало – далеч преди да е готово да пълзи. Поставяйте бебето по коремче и играйте с него за няколко минутки по няколко пъти на ден, когато то е будно. Това ще стимулира развитието на мускулите, от които то се нуждае за да пълзи. Освен това така ще предотвратите образуването на плоска глава, което се получава, ако бебето прекарва много време по гръб.

 

пълзене, бебе, прохождане, мускули, врат

 

Стимули за движение

 

Най-добрият начин да насърчите бебето да пълзи, е като поставите играчки или вие самите застанете извън обсега му. Можете дори да създадете препятствия, като поставите възглавници или кутии, които то да преодолява. Това ще помогне за стимулиране на неговата пъргавост, скорост и увереност. Важно е обаче да не оставяте бебето само. Ако заседне под някоя възглавница или кутия, може да се уплаши. Съществува и риск от задушаване.

 

Обезопасяване

 

Бебето може да се забърка в много неприятности пълзейки. Уверете се, че домът ви е обезопасен, като обърнете специално внимание на стълбите и контактите. Дори когато то проходи, се нуждае от контрол.

 

Четете още: 5 мита за съня на бебето

 

Какво да правите, ако бебето ви не пълзи?

 

Всички бебета развиват уменията си със собствено темпо. Ако детето ви не показва никакъв интерес към придвижването (независимо дали пълзи или се прибутва по дупе), ако не може да движи ръцете и краката си координирано или ако не използва еднакво двете си ръце и двата си крака, когато стане на една годинка, говорете с педиатъра си.

 

Имайте предвид, че недоносените бебета усвояват подобни умения малко по-късно от своите връстници.

 

пълзене, бебе, прохождане, мускули, врат

 

Какво следва след пълзенето?

 

След като вашето бебче вече може да пълзи, единствената пречка между него и абсолютната мобилност е да се научи да ходи. За целта бебето ще започне да се издърпва нагоре, хващайки се за всичко, което може да достигне – от масичката за кафе, до крака на баба.

 

След като бебето получи усещане за баланс на краката си, ще е готово да започне да се изправя само, държейки се за мебели, разбира се. След това е просто въпрос на време да започне да ходи, бяга и скача.

 

Снимки: Chris Pirillo, Jenny Lee Silver, shingleback, ThomasLife Foter.com

Добави коментар