Психология на есенните цветове

Сега, когато е преходът от летните месеци към есента, това е времето да се сбогуваме с ярките цветове на лятото и да приемем по-успокоената, земна гама на есента. Независимо дали времето вече захладнява, календарът и районът в който сте, всичко  ви дава знак, че идва есента. Отишли са си ярките сини и зелени цветове на лятото.

 

Сега е времето на приглушените меки оранжеви и кафяви тонове. Какво означава това за обикновения човек? Повечето цветове на есента излъчват усещане за топлина и когато се комбинират напомнят усещането за комфорт, уют и безопасност.

 

Може да използвате есенните цветове у дома в проекти, които да предизвикват у вас приятни чувства. Ето и психологическите значения за някои от есенните цветове:

 

Червено: Въпреки, че червеното може да се използва като цвят привличащ вниманието, той също е и цвят, които излъчва страст и топлина. Червеният цвят обикновено е най-добър, когато изпъква като цветови акцент, но не и да затрупа проекта ви.

 

Жълто: Този цвят символизира радост и надежда. Когато се използва по време на есенните месеци е смекчен, за да не е прекалено ярък или властен.

 

Оранжево: Комбинация от червено и жълто, оранжевото е забавен цвят, който дава усещането за наслада, когато е използван в някакъв проект. Оранжевото стимулира умствената креативност в мозъка и е привлекателен за младите хора.

 

Зелено: безопасност и топлина, това са две качества, които са открити в зеленият цвят. Това също е релаксиращ цвят, който го прави идеален за есенните месеци.

 

Кафяво: Друга неизменна част от есенната палитра. Кафявото е земен цвят и създава усещане за комфорт.

 

Когато гореизброените цветове са съчетани в равновесие резултатът е приветлив и топъл, идеално отражение на есенните месеци, мислейки и за празниците, които предстоят. Използвайте ги разумно и те ще придадат сигурност и уют в дома ви.

Снимки: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар