Прощъпулник за близначета

Много майки на близнаци се чудят как е правилно да се прави прощъпулника ако децата са две.

 

Ако разликата във времето на прохождане е малка,по-добре направете птощъпулника заедно – два обредни хляба, два чаршафа, две столчета или масички и двойни предмети. Ако разликата е повече от месец обаче, направете птощъпулник на вече проходилото дете и отделен на другото, когато запoчне да върви уверено.

 

Според прабългарските обичаи, прощъпулникът се прави след като детето е направило стабилно своите първи стъпки.

 

Подходящи дни за извършването на този ритуал са понеделник, сряда и неделя, защото тези дни са добрите дни според християнските религиозни представи. В наши дни това се счита за отживелица и прощъпулникът се прави в който и да е ден от седмицата. Ритуалът отбелязва следващ етап от развитието на детето, неговото прохождане.

 

Според традициите, майката на детенцeто замесва обредната питката или питката се замесва от човек с родители. На земята се постила бяла пътека или бял чаршаф. В края на пътеката се поставя малка масичка или столче, подреждат се различни предмети по избор на родителите. В миналото най-често са слагали бяла макара (не черна), молив, чукче, длето и други. Днес родителите избират да поставят по-актуални предмети – химикал, книга, телефон, пари, парфюм, отвертка и други. При нареждането на предметите те се наричат от родителите, като всеки от тях символизира бъдещата професия на детенцето. След това майката търкулва питката по бялата пътека към предметите и детенцето трябва да тръгне след нея, да отиде до масичката и да си избере предмет. Според поверието първият предмет, който детето вземе определя професията му. Накрая питката се яде с мед и сирене като първото отчупено залче се дава на детето.

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар