Прохождане на бебчето – как да му помогнем?

Първите няколко години на бебето са белязани с много постижения. Но едно от тях, което вероятно винаги ще помните, е когато направи първите си колебливи крачки.

 

Прохождането е голям скок в развитието на детето и родителите често се притесняват кога ще се случи. Всяко бебе се научава да ходи според собственото си темпо. Затова ако бебчето на приятелката ви вече щъка наоколо, това не означава, че вашето също трябва да го прави. В следващите редове ще научите кои сигнали показват, че бебето ви е готово да проходи и как можете да му помогнете в това начинание.

 

бебе, прохождане

 

Кога ще проходи бебето ми?

 

Повечето бебета правят първите си крачки около първият им рожден ден, но възрастта може да варира между 9 и 18 месеца. Не де притеснявайте, ако детето ви не прави същото, което другите бебета правят. Някои дечица никога не са пълзяли – започват директно да ходят. Това е абсолютно нормално. По важното на този етап е детето ви да използва и ръцете и крачетата едновременно.Ако то то прави някое от следните неща, прохождането не е далеч в бъдещето:

 

бебе, прохождане

 

  • Пълзи наоколо;
  • Рачешка походка;
  • Катерене по стълбите, ползвайки ръцете си.

 

Следете прогреса на детето си. Прави ли повече неща през този месец спрямо предишния? Повдига ли малко повече тялото си от земята спрямо преди? Ако отговора е „да” – няма за какво да се притеснявате. Ако до края на първата си годинка не прави усилие да обикаля наоколо – говорете с педиатъра си.

 

Как да окуража прохождането на детето си?

 

На повечето бебета им отнемат около 1 000 часа тренировка от момента в който се изправят самостоятелно, до момента в който прохождат сами. За да подготвите детето си за първите му крачки, можете да направите следното:

 

  • От момента на раждането:

 

бебе, прохождане

 

Най-важното изискване за прохождането са здравите мускули на гърба, които бебетата развиват като повдигат главите си когато лежат по коремче. Така че му осигурете достатъчно време по коремче когато е будно. Поставете интересни играчки извън границата, до която може да протегне ръчички за моривация.

 

  • Когато вече може да седи:

 

бебе, прохождане

 

Помогнете на бебето си да упражнява баланса и подвижността си, като търкаляте топка напред назад с него. Или поставяйте играчка пред него и я местете напред назад, за да го окуражите да се накланя в тази посока. Накланяйки се напред или пълзейки, бебчето ще развие по-голяма сила във вратлето, гръбчето, крачетата, ръчичките, както и по-голям контрол над бедрата. Това ще му позволи да започне да се изправя от седнало положение и безопасно да сяда обратно.

 

  • Когато вече може да стои:

 

Оставете бебето да ходи пред вас докато държите ръчичките му. Периодично пускайте едната ръчичка, за да може то да експериментира с баланса си.

 

бебе, прохождане

Също така можете да застанете на няколко крачки от него и да го окуражавате когато се изправя самостоятелно. Предложете му много подкрепа и тренировка.

 

  • Когато вече може да щъка наоколо:

 

В момента в който бебето овладее стоенето, може да започне да оставя отпечатъци от ръчички из цялата къща докато щъка между фотьойла, стената и масичката за кафе. Помогнете му, като реаранжирате по-тежките мебели, така че да може спокойно да се разхожда из стаята.

 

На този етап е възможно бебчето да не може да сяда от изправено положение. Затова стойте наблизо, за да можете да му помогнете като подпрете дупето с ръка. В последствие ще се научи да сяда без да тупва по дупе.

 

Снимки: Clare Bloomfield, imagerymajestic, photostock, David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Напиши коментар