Проф. Иван Костов за кърменето и COVID-19

Автор: Проф. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Мобилен тел.: +359 886 398703

 

Какво е коронавирус (COVID-19) и какви са симптомите му?

 

COVID-19 е нов щам на коронавирус, свързан със същото семейство вируси като Тежкия остър респираторен синдром (SARS). Симптомите на COVID-19 включват висока температура, кашлица и задух.

 

Всички кърмещи майки в засегнатите и в рисковите райони, които имат симптоми на треска, кашлица или затруднено дишане, трябва да потърсят медицинска помощ по-рано и да следват инструкциите на личния лекар или педиатъра на бебето.

 

Можете ли да кърмите, ако сте инфектирана с COVID-19?

 

Ако сте били диагностицирани или подозирате, че имате COVID-19, можете да продължите да кърмите или да давате изцедена кърма за вашето бебе. Кърменето помага да се предпазят бебетата от различни заболявания. Това е така, защото кърмата съдържа антитела и други имунни защитни фактори. Ако все пак сте спрели кърменето, можете да потърсите помощ от сертифициран лактационен консултант или акушерка, които да Ви помогнат да кърмите отново. Да, има начин!

 

Имайки предвид ползите от кърменето и незначителната роля на кърмата при предаването на респираторни вируси, майката може да продължи да кърми, като прилага всички необходими предпазни мерки.

 

За симптоматичните майки, които са достатъчно добре да кърмят, това включва носенето на маска, когато е близо до детето, включително по време на хранене, измиване на ръцете преди и след контакт с детето, както и почистване и дезинфекция на замърсени повърхности – както трябва да се направи при всички случаи, когато някой с потвърден или подозиран COVID-19 взаимодейства с други хора, включително деца.

 

Какво става, ако сте твърде зле за да кърмите?

 

Ако сте твърде зле, за да кърмите бебето си, вариант е да изцеждате редовно, така че бебето да продължава да получава кърмата Ви, така е по-малко вероятно да се разболее. Преди да започнете да изцеждате кърма е важно да измиете добре ръцете си със сапун и вода. Ако използвате помпа за гърди, е важно да се гарантира правилното ѝ почистване. Почиставането се извършва според препоръките на производителя. Препоръчително е да се стерилизира след всяко използване.

 

При хранене на бебето с изцедена кърма за предпочитане е тя да му се дава с малка чашка или лъжичка.

 

Ще намалее ли кърмата, ако имате COVID-19?

 

Някои майки забелязват спад на количествата кърма, когато се разболеят. Ако това се случи с вас, можете да се обадите на лактационен консултант или акушерка за подкрепа.

Как можете да намалите риска от заразяване с вируса на бебето?

 

Кърмещите жени, които се разболяват, не трябва да се отделят от новородените си. Няма доказателства, че болестта може да се предаде на бебето чрез кърмата. Въпреки това кърмещите майки, които са заразени, трябва да носят маска, когато са близо до бебето си, да мият ръцете си преди и след хранене и дезинфекцират замърсените повърхности.

 

Кърмещите майки трябва да предприемат всички предпазни мерки, които се препоръчват за предпазване от заразяване с COVID-19, същото се отнася и за членовете на семейството им.

 

Дори и да нямате симптоми на COVID-19, има неща, които всички можем да направим, за да намалим до минимум шансовете за разпространение на коронавируса сред другите.

 

Например, важно е:

 

  • Мийте ръцете си често, като използвате сапун и вода или дезинфекциращ препарат на основата на алкохол.
  • Покрийте устата и носа си със сгънат лакът или тъкан, когато кашляте или кихате и веднага изхвърлете всички използвани тъкани.
  • Избягвайте тесен контакт с всеки, който има симптоми на настинка или грип.
  • Да се ​​обърнете към лекар, ако имате температура, кашлица или чувствате, че Ви е трудно да дишате.

 

В статията са използвани материали от: СЗО, УНИЦЕФ, Фондът на ООН за населението, Център за контрол и превенция на заболяванията на САЩ

Добави коментар