Проф. д-р Генчо Начев за здравето на сърцето

Проф. д-р Генчо Начев, ДМН

Директор на Специализирана болница за активно лечение „Св. Екатерина“

 

Мама, татко и аз: Здравейте, Проф. Начев, на първо място бихме искали да Ви благодарим за възможността да разговаряме с Вас.

 

Вие и вашите колеги от УНСБАЛ „Св. Екатерина” с готовност и желание подкрепихте нашата кампания „Грижа за здравето онлайн” – смятате ли, че чрез подобни кампании може да се допринесе за повишаване на информираността на българите по въпросите на здравето и здравословният начин на живот?

 

Проф. Начев: Прекрасна инициатива. Това е пътят. Продължавайте в този дух.

 

Мама, татко и аз: Всички знаем колко е важно да има редовно провеждане на профилактика за превенция за всички заболявания. Какво е значението и за сърдечно-съдовите заболявания?

 

Проф. Начев: Огромно. Колкото по-рано се установи едно заболяване, толкова по-малко страдание за пациента ще има лечението му и толкова по-евтино ще излезе на обществото.

 

сърце, устройство, заболявания, рискове

 

Мама, татко и аз: Кои са основните рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания?

 

Проф. Начев: Рисковите фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания са:

  • Нездравословен начин на живот: храна, алкохол, заседнал живот
  • Наднормено тегло
  • Нередовно лекувана хипертония
  • Нередовно лекуван диабет

 

Симптоми, налагащи обръщане към лекар:

  • Тежест и болки в гърдите;
  • Изтръпване на лявата ръка;
  • Задух;
  • Лесна умора;

 

Четете още: Рискови фактори за сърдечните заболявания

 

Мама, татко и аз: Повечето хора мислят, че лошото здраве на сърцето се свързва с възрастните хора, но грижите за този орган трябва да започнат още в най-ранна възраст. Какво бихте посъветвали родителите, да предприемат като превантивни мерки и грижи за детското сърце?

 

Проф. Начев: Възпитание в здравословен начин на живот!

 

дете, сърце, здраве, здравословен

 

Четете още: Вродени сърдечни дефекти при децата – част 1

 

Мама, татко и аз: През последните две години, имаше няколко случая, при които във Вашата болница бяха направени уникални операции на бременни жени, като едновременно бяха извършени две интервенции –операция на сърцето на майката и цезарово сечение за израждане на бебето. Колко често се получават такива усложнения при бременни жени и могат ли да бъдат предотвратени?

 

Проф. Начев: Средно 3-4 случая годишно

 

Мама, татко и аз: Още веднъж благодарим за възможността да проведем този разговор. Надяваме се с Ваша помощ и съдействието на водещите специалисти от Вашата болница да допринесем за информираността за сърдечно-съдовите заболявания и за подобряване на статистиката за тях.

 

Снимки: Today is a good day  Foter

Добави коментар