Профилактични прегледи за мъжете

Правете си необходимите профилактични прегледи. Ако имате някакво заболяване, прегледите ще го открият преди появата на симптоми. Например, можете да следите кръвното си налягане или холестерола в кръвта.

 

Някои от тези тестове можете да направите при своя личен лекар. Други, като колонскопията (тест за рак на дебелото черво), се нуждаят от по-специално оборудване, така че е възможно да се наложи да ги направите на друго място.

 

След като направите профилактичните си изследвания, трябва да попитате кога ще са готови резултатите и да се информирате с кого трябва да ги обсъдите.

 

Заболявания на половата система

 

Консултирайте се редовно със специалист за евентуални проблеми с половата система. При млади мъже трябва да се подхожда с внимание към евентуален рак на тестисите. Над 35 г. възраст е добре да се правят профилактични прегледи на простата. Тези заболявания не трябва да се пренебрегват. При всяко опасение е добре да си направите тестове и да се срещнете с уролог-андролог.

 

Четете още: Как да проверите тестисите си за рак?

 

Аневризма на коремната аорта

 

Хубаво е да си направите изследване за аневризма на коремната аорта ако сте на възраст между 65 и 75 г. и сте били пушачи. Проблемите с нея могат да причинят много силно и опасно кървене. Това изследване е безболезнено и се прави с помощта на ултразвук.

 

Рак на дебелото черво

 

След 50 г. възраст е добре да си направите профилактичен тест за рак на дебелото черво. Ако ваш роднина е имал рак на дебелото черво, направете изследванията по-рано. Има няколко вида изследвания за този рак, консултирайте се с вашия лекар, за да решите от кое изследване да се възползвате.

 

Четете още: 10 полезни съвета към мъжете за здраво сърце

 

Депресия

 

Не забравяйте, че емоционалното ви здраве е също толкова важно, колкото и физическото. Консултирайте се с вашия лекар за евентуална депресия, особено ако през последните 2 седмици имате следните симптоми:

чувствате се отпаднали, тъжни или обезнадеждени

нямате интерес да правите каквото и да било

 

Диабет

 

Направете си тест за диабет (висока кръвна захар), ако имате високо кръвно налягане. Диабетът може да доведе до множество проблеми със сърцето, мозъка, очите, бъбреците, нервите и други части на тялото.

 

Четете още: 5 симптома, които мъжете не трябва да игнорират

 

Висок холестерол

 

Добре е да си направите изследване за висок холестерол, ако сте над 35 г. Високото ниво на холестерола повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и води до лоша циркулация. Говорете с лекаря си, а в следните случаи трябва да започнете изследванията за висок холестерол по-рано:

ако сте пушачи

ако сте с наднормено тегло

ако имате диабет или високо кръвно налягане

ако имате сърдечни заболявания или запушени артерии

ако мъж от семейството ви е получил инфаркт преди 50 г. възраст или жена, преди 60 г. възраст

 

Кръвно налягане

 

Трябва редовно да проверявате кръвното си налягане (минимум на всеки 2 г.). Високото кръвно налягане може да доведе до инсулт, инфаркт, бъбречни и очни проблеми и сърдечна недостатъчност.

 

Рак на белия дроб

 

Ако сте на възраст между 55 и 80 г., посъветвайте се с вашия лекар за изследване за рак на белия дроб. Особено важно е това за пушачите и бившите пушачи, отказали цигарите през последните 15 г. Всъщност отказването от тютюнопушенето е най-доброто, което можете да направите за вашето здраве.

 

Тегло

 

Следете теглото си по-внимателно. Най-добрият начин да разберете дали сте с наднормено тегло или затлъстяване е като изчислите индекса си на телесна маса. Можете лесно да го изчислите и в домашни условия по следната формула:

 

BMI = W / h2

Където:

BMI е индекс на телесната маса

W е тегло в килограми

h е височина в метри

 

СъстояниеИндекс на телесната маса
тежко недохранване< 16,0
средно недохранване16,0 — 16,99
леко недохранване17,0 — 18,49
поднормено тегло< 18,5
нормално тегло18,5 — 24,99
наднормено тегло≥ 25,0
предзатлъстяване25,0 — 29,99
затлъстяване≥ 30,0
затлъстяване I степен30,0 — 34,99
затлъстяване II степен35,0 — 39,99
затлъстяване III степен≥ 40,0

 

Ако установите, че сте с наднормено тегло, консултирайте се с лекар. Затлъстяването може да доведе до диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Добави коментар